Istraga za ratni zločin 1991. kod Gline pokrenuta protiv dvojice okrivljenika

26.11.2022.

14:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Pravosuđe

Pravosuđe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje ratnog zločina, odnosno strijeljanje 16 civila u studenome 1991. godine kod Gline, pokrenuta je istraga protiv dvojice okrivljenika - jednog srbijanskog državljanina (1952.) i muškarca nepoznatog državljanstva (1948.).

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu u priopćenju navodi da je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ŽDO-a i odredio im istražni zatvor, radi neometanog odvijanja postupka za djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora kod kojeg su okolnosti kaznenog djela posebno teške.

U priopćenju ŽDO navodi kako postoji opravdana sumnja da su okrivljeni počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva u jutarnjim satima 3. studenog 1991. godine na privremeno okupiranom području tadašnje općine Glina.

Oni su, navodi ŽDO, tijekom oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, kao pripadnici tzv. SAO Krajine, zajedno s još deset pripadnika istih formacija, došli u selo Gornje Jame i nasilno izveli iz obiteljskih kuća trojicu civila, mještana tog sela.

- Osnovano se sumnja da su trojicu civila odveli u smjeru Donjih Jama te ih, zajedno s još trinaest civila, također mještana sela Donje Jame, usmrtili hicima iz vatrenog oružja, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama, navodi ŽDO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!