Istraživanje: 70% građana želi da se uvede elektroničko glasovanje

21.11.2022.

14:21

Autor: HRT/IMS

Građani žele elektroničko glasovanje

Građani žele elektroničko glasovanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sedamdeset posto građana želi da se na izborima uvede elektroničko glasovanje. Rezultati su to istraživanja koje je provela udruga ZRIN na uzorku od 650 osoba različitih dobnih skupina i razine obrazovanja. Osim veće izlaznosti, iz Udruge navode da bi se i uštedjelo gotovo 76 milijuna kuna.


- Ideja je da nakon što se predstavi ovakva znanstvena inicijativa, da se uputi prijedlog prvenstveno Ministarstvu uprave, da pogledaju rezultate tog istraživanja, da im se ti rezultati prezentiraju odnosno interpretiraju od strane radnog tima i da se pokrene izrada zakonskog okvira koji će zapravo omogućiti digitalizaciju izbora, rekao je Damir Vanđelić, predsjednik Udruge "Zrin".

- Nema nikakve prepreke da ti elektronički izbori ne budu vrlo brzo, ali prijedlog ZRIN-a je bio da oni idu sukcesivno. Dakle, gledajući u obzir sve parametre, nekako smo konvergirali ka tom rješenju da se ide sukcesivno i da prvi sljedeći izbori zapravo budu hibridni, na način da postoji mogućnost glasovanja na klasičan tradicionalni način, uz mogućnost digitalnog glasovanja, dodao je.

- Ono što jedino tehnički moramo odraditi, to je svakako ta prilagodba Zakona. Proveli smo i pravnu analizu, vidjeli smo da se u principu radi o pet zakona koje je potrebno izmijeniti i donijeti jedan novi Zakon o elektroničkom glasovanju, a zato je opet potrebna prvenstveno politička volja, rekla je Biljana Cerin iz Udruge "Zrin".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!