10:49 / 22.03.2018.

Autor: HRT

Istraživanje o Istanbulskoj konvenicji - 66% za, 22,8% protiv

-

-

Foto: - / -

U vezi s Istanbulskom konvencijom Vlada RH naručila je istraživanje, a provela ga je agencija Ipsos telefonskim putem na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina od 19. do 20. ožujka.
Vlada je sa sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom. U njoj se, među ostalim, navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadržavaju obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s ustavnim odredbama, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

U vezi s Istanbulskom konvencijom Vlada RH naručila je istraživanje, a provela ga je agencija Ipsos telefonskim putem na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina od 19. do 20. ožujka. 

Priopćenje o istraživanju objavljujemo u cijelosti:

"Istraživanje: Izglasavanje Istanbulske konvencije podržavaju 2 od 3 ispitanika, a gotovo 9 od 10 smatra nasilje nad ženama velikim problemom u Hrvatskoj.

Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica, tek svaki 8. ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos za Vladu RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao ili samo 12,2%. Gotovo polovina ispitanih, 48,6%, zna osnovne informacije i pratilo je temu putem medija. 35,8% ispitanika čulo je za Konvenciju, ali ne zna detalje, dok samo 3,3% nije do sada čulo za nju, tj. ne zna o čemu se radi.

Zanimljivo je, s obzirom na temu konvencije, da su muškarci malo više informirani od žena (14% prema 11%), dok mladi do 29 i oni do 44 godine baš i nisu.

Na pitanje: „Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?“ 31,9% ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje potpuno, dok je 34,1% uglavnom podržava. Ukupno Konvenciju podržava 66% ispitanika. S druge stane, 12,4% ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava i 10,4% da je uglavnom ne podržava – ukupno 22,8%. Ne zna njih 11,1%.

Gledano prema strukturi biračkog tijela, 59% birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70% birača Mosta i Živog zida te čak 90% birača SDP-a.

86% ispitanika smatra da je nasilje nad ženama velik problem u Hrvatskoj.
61% ispitanika ne slaže se da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti.
68% ispitanika ne slaže se sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19. do 20. 3. za potrebe Vlade RH. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-4,7%."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!