17:05 / 14.02.2022.

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Istraživanje o "online" nastavi: Povećana pretilost, ali i usvojene dobre navike

Istraživanje o utjecaju online nastave

Istraživanje o utjecaju online nastave

Foto: HTV / HRT

Pandemija nam je promijenila život, rad i školovanje djece. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije proveo je istraživanje o promjenama životnih navika školske djece tijekom "online" nastave. Istraživanje je bilo anonimno, a obuhvatilo je više od 3000 učenika od 5. do 8. razreda iz 15 osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji.


Rezultati istraživanja slažu se s rezultatima svih drugih europskih zemalja, ističu sudionici. Izoliranost, manjak tjelesne aktivnosti i vrijeme provedeno ispred ekrana u pandemiji dovelo je do preuhranjenosti, a kod nekih učenika i do pretilosti. 


- Kako se povećao unos hrane, tako se povećao i unos onih dobrih namirnica. Možemo reći da su neke svoje navike i poboljšali, recimo imali su doručak jer su bili doma. Međutim unos hrane bio je prevelik i tu je došlo do promjena, kazala je izv. prof. dr. sc. Sandra Pavičić Žeželj, voditeljica istraživanja, NZJZ Primorsko-goranske županije.


Tako je porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i pretilosti s 21% prije pandemije porastao na 24%. Čak petina učenika osjećala se usamljenije, dok je trećina izjavila da se boji povratka u školu i da bi radije ostali kod kuće. 


- Učenici ističu, i vidim u razgovoru s njima da zaista preferiraju nastavu uživo, kako su svjesni da primaju manje znanja, odnosno da ne mogu na pravi način spoznati ono što trebaju i čak ih je strah hoće li za iduću godinu imati dovoljno predznanja, kazala je dr. sc. Nataša Dragaš, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine NZJZ-a Primorsko-goranske županije.


Grad Rijeka u suradnji s brojnim ustanovama provodi niz zdravstvenih, edukativnih i sportskih programa radi zdravog načina života djece i mladih.


- Potičemo bavljenje tjelesnim aktivnostima na otvorenom, ne samo postavljanjem sprava u parkovima i šetnicama, tu su i programi koje radimo s brojnim drugim udrugama, navedimo samo "Rijeka pliva", rekao je Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke.


Istraživanje je pokazalo da je dio učenika tijekom "online" nastave imao poželjnu mediteransku prehranu te dobro znanje o prehrani, što bi mogao biti rezultat baš tih edukativnih programa grada Rijeke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!