14:30 / 03.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Istraživanje o zadovoljstvu radom mjerodavnih u borbi protiv epidemije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaključak četvrtog istraživanja agencije Hendal govori da se prosječno zadovoljstvo dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa snižava.
Istraživanje agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa pokazalo je da pada zadovoljstvo radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv epidemije, ali se njihov rad smatra pozitivnijim od rada institucija EU-a, priopćila je agencija u srijedu.

- Sve o koronavirusu

Zaključak četvrtog istraživanja agencije Hendal govori da se prosječno zadovoljstvo dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa snižava. Na skali od jedan do pet, s 4,02 u ožujku - ocjena je u svibnju pala na 3,63.

Višom se ocjenjuje pomoć EU-a u suzbijanju epidemije u Hrvatskoj (2,73), nego pomoć u sanaciji štete od potresa za koju je ocjena 2,56.

Smirivanje epidemiološke situacije je dovelo do smanjenja straha od zaraze na 21,7 posto, u odnosu na 36,6 posto u travnju i 46 posto u ožujku.

Godišnji odmor unutar Hrvatske planira 62 posto građana, gotovo kao i prethodne godine, dok se razlika vidi u planiranim odmorima izvan Hrvatske - u ovoj godini 12 posto, u odnosu na lanjskih 21 posto.

Trećina ispitanika smatra da je otvaranje granica unutar EU-a sigurno za članice, dok ih petina smatra da nije sigurno, a 60 posto misli da bi Hrvatska trebala otvoriti granice turistima iz sigurnih zemalja.

Građane je popuštanje mjera ponajprije potaklo na ispijanje kave ili pića u restoranu, uljepšavanje i shopping, pokazalo je istraživanje provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!