14:55 / 15.03.2021.

Autor: S.M./HRT/Hina

"Problem korupcije je u sustavu, a ne pojedincima"

Vijećnik Gonga Dario Čepo predstavio publikaciju o korupciji

Vijećnik Gonga Dario Čepo predstavio publikaciju o korupciji

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Problemi korupcije u Hrvatskoj ne leže u pojedincima već u strukturi političkog, pravnog i ekonomskog sustava koji je stvoren još 1990-ih, navodi se u zaključicima i rezultatima istraživanja "Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije u Hrvatskoj: uvid stručnjakinja". 

Autor publikacije Dario Čepo s Katedre za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta i vijećnik Gonga rekao je na predstavljanju toga rada da su bili fokusirani na pravne i političke institucije kako bi pokazali da čak i ako se najbolji čovjek zaposli unutar takvog sustava ne može biti imun na korupciju, želi li napredovati i funkcionirati unutar sustava.

Percepcija korupcije

Istraživanje se temelji na deset dubinskih intervjua sa stručnjacima koji se bave ili su se bavili pitanjima borbe protiv korupcije, a pokazalo se da većinom smatraju kako "davanje kuverti" nije najčešće povezano s koruptivnom praksom, već je  mnogo veći fokus na stjecanju utjecaja i jačanju moći, a to je, smatra Čepo, nevidljiv aspekt razarajuće koruptivne prakse.

- Kad smo ih pitali o percepciji korupcije, i dalje su inzistirali da građani prepoznaju postojanje korupcije, ali malo pretjeruju s količinom korupcije, kazao je i dodao da su im bili zanimljivi njihovi primjeri odakle dolazi takva percepcija korupcije.

Gotovo su svi spomenuli medije kao važan izvor stjecanja znanja o koruptivnoj praksi, a veći dio njih rekao je da građani nemaju osobnog iskustva s korupcijom, nego da je to iskustvo povezano s drugim izvorima pa nisu najsigurniji događaju li se to uistinu, već općenito nemaju povjerenja i sve što ne razumiju, pripisuju koruptivnoj praksi.

Važan element u percepciji korupcije velika su očekivanja građana od ulaska u EU, kad je postajo niz "mrkvi i batina" te razočaranje nakon ulaska u EU 2013., kad se raspao sustav kažnjavanja i kontrole. Smatra se da su neovisne institucije, uvedene kao obveza radi ulaska u EU, marginalizirane ili su zarobljene time što su vladajući postavili svoje kadrove na čelna mjesta.

Autori publikacije u zaključcima su dali nekoliko prijedloga za zaokret, poput uvođenja građanskog odgoja koji bi na dugi rok educirao mlade da su subjekti, a ne objekti političkog sustava, jačanja civilnog društva i poboljšanja položaja neovisnih medija.

Čepo zaključuje da kulturološko nasljeđe nije uzrok već posljedica korupcije na koju potiču institucije, poput Državnog odvjetništva, Državnog sudbenog vijeća i političkih stranaka koje su konstruirane i upravljane tako da jednostavno ne možete biti nekorumpirani.

- Neuralgične točke koje smo prepoznali u razgovorima su političke stranke koje na lokalnoj i nacionalnoj razini potiču zauzimanje tih institucija i koje ih slabe, a potom i pravosudni aparat, prije svega Državno sudbeno vijeće koje ne kažnjava slabosti i koje potiče sustav da i dalje djeluje koruptivno, rekao je Čepo.

Čepo je zaključio da su svijetla točka mediji koji pokušavaju prokazati koruptivne slučajeve te da veliki dio rješenja leži u novom zakonu o političkim strankama.

Novinarka Đurđica Klancir, koja je vodila intervjue rekla je da je većina sugovornika suglasna da je problem započeo ranih devedesetih prošlog stoljeća i da je među njima prisutna frustracija što se već 30 godina mijenjaju vlade a nitko se nije u stanju primiti se tog neugodnog posla.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet podsjetila je na riječi bivšeg premijera Ive Sanadera koji je 2007., na HDZ-ovom skupu u Ciboni rekao "Lopovi, lupeži i kriminalci, svi oni koji daju i primaju mito, neće više mirno spavati".

- Bilo je to tri godine prije nego što je uhićen u Salsburgu, a 2010. pamtimo kao vrhunac optimizma i vjere u borbu protiv korupcije, no danas deset godina kasnije, Sanader ima samo jednu pravomoćnu presudu od pet velikih korupcijskih slučajeva, a ostale presude srušene su na Ustavnom i Vrhovnom sudu, dok je u jednoj nepravomoćno oslobođen, zaključila je Ivković Novokmet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!