20:08 / 18.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Istraživanje u Zagrebu: škole nisu žarišta prijenosa koronavirusa

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu će idućih tjedana biti provedeno dubinsko snimanje na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.
Učenike se ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima koronavirusa, a škole nisu žarišta njegova prijenosa, pokazali su rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i zaposlenika zagrebačkih škola.

➡️ Koronavirus - novosti
➡️ Stroge mjere Stožera, zabrana kretanja između županija od 23. prosinca
➡️ Plenković: Cilj mjera je umiriti kretanje građana 
➡️ Gužve na granici sa Slovenijom
➡️ Santini: Osobe koje su preboljele bolest ne bi trebale imati problem s cijepljenjem
➡️ Dr. Marković: Alergični na jaja sigurno se ne mogu cijepiti, za biljke, ambroziju, pelud još nemamo točne podatke

Taj je podatak objavljen na stručnom skupu Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji COVID-19: podrška u očuvanju mentalnog zdravlja djece i njihovih obitelji što su ga organizirali gradski uredi za obrazovanje i za zdravstvo te Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba.

S rezultatima istraživanja sudionike skupa upoznala je pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da je u testiranju sudjelovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2290 ispitanika, 1925 učenika i 365 zaposlenika škola.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu idućih tjedana biti provedeno dubinsko snimanje na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.

Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koje se mogu ubrojiti i potres i pandemija, proces 'screeninga' na probleme mentalnog zdravlja () omogućava ranu identifikaciju i usmjeravanje najugroženije djece i adolescenata na primanje adekvatne pomoći, rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta screeninga za djecu i mlade.

Pravovremeno uočavanje promjena kod djece izazvanih proživljenim iskustvima ključno je za pružanje podrške i preveniranje dubljih negativnih posljedica za njihov daljnji razvoj, kazala je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, priopćeno je iz Službe za informiranje Grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!