Istražni pritvor braći Amić iz Perušića

28.01.2022.

14:29

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Na županijskom sudu u Karlovcu ispitana su braća Bajo i Darko Amić iz Perušića zbog prijetnji smrću načelniku općine Udbina Josipu Saučeku prošloga četvrtka. Zbog istog je kaznenog djela već određen istražni zatvor i njihovom ocu, iako je u bijegu.

- Radi se o osumnjičenicima koji su višestruko kažnjavani zbog prekršaja javnog reda i mira, protiv njih se vodi bezbroj prekršajnih i niz kaznenih postupaka, tako da su to osobite okolnosti koji pobuđuju opasnost od ponavljanja istog ili težeg kaznenog djela ili inače kažnjivih radnji s elementima nasilja, izjavio je Ante Ujević, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu i sudac istrage.

Osumnjičenom ocu je odredio pritvor upravo zbog bijega, ali i opasnost od ponavljanja kaznenih djela, jer je "49-godišnji prvoosumnjičenik višestruko osuđivan te se protiv njega vodi više kaznenih postupaka.

Ni policija ni sudac Ujević nisu iznosili imena osumnjičenika, no neslužbeno je riječ o Darku Amiću (49) i njegovim sinovima Baji (31) i Darku (26).

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je predložilo sucu istrage mjeru istražnog zatvora nakon jučerašnjeg prvog ispitivanja dvojice uhićenika starih 31 i 26 godina.

Općinsko državno odvjetništvo iz Gospića objavilo je da istragu provode zbog sumnje "da su zajedno sa 49-godišnjakom, 20. siječnja 2022. u jednom ugostiteljskom objektu u Udbini, uputili riječi prijetnje 35-godišnjem oštećeniku vezano za njegov rad i postupanje, a s ciljem da ga ustraše, čime su kod njega izazvali "osjećaj straha i nesigurnosti.

Sudac Ujević je upravo za činjenicu da su prijetili službenoj ili odgovornoj osobi rekao da su "počinili teži oblik djela prijetnje. Demantirao je pritom nagađanja da se 49-godišnji prvoosumnjičenik predao.

Načelnik Udbine Josip Seuček rekao je ranije Hini da se radi o trajnom problemu nekontrolirane ispaše nečuvane stoke u vlasništvu više romskih obitelji, direktno na štetu drugih poljoprivrednika, ali i o ugrožavanju sigurnosti ljudi u prometu, također zbog nekontroliranog kretanja njihove stoke. Policija je ranije izvještavala o naletima vozila na konje koje Amići i njihova rodbina ostavljaju bez nadzora, a za što su neki od njih već bili pravomoćno kažnjavani.

Stoka bez nadzora obitelji Amić 

Obitelj Amić udbinskom je načelniku prijetila jer je s policijom bilježio konje bez nadzora i zauzeo se za lokalno stanovništvo krbavskog polja koje terorizira obitelj Amić ograđujući tuđu zemlju za svoju stoku. Ta obitelj dobiva milijunske poljoprivredne poticaje.

- Mi smo poduzeli puno prije ovih aktualnosti niz kontrola i slijedom nalaza takvih kontrola potpore su bile značajno umanjivane, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Stoka bez nadzora, mahom u vlasništvu Amićeve obitelji, na ličkim prometnicama dosad je uzela jedan život, a nekoliko je osoba teže ozlijeđeno uz veliku materjalnu štetu. Za policiju i veterinare podosta posla.

Stanovnici se pitaju kako uopće dobivaju potpore oni koji siju strah i imaju toliko prijava. Neki sumnjaju da obitelj Amić ima političku potporu. To opovrgana župan Ernest Petry. Za njega kaže - nijedno kazneno djelo neće imati političku potporu, niti ju je imalo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!