11:39 / 07.12.2018.

Autor: M.M./D.M./HRT

Istražni zatvor uhićenima zbog ratnog zločina u Vukovaru

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje te podnijeli kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina.
MUP je izvjestio kako je nad dvojicom jučer uhićenih muškaraca na području Vukovara završena kriminalistička istraga te je podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor. Sumnjiči ih se da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojba počinili ratni zločin protiv civila u vukovarskim četvrtima Petrovoj Gori i Sajmištu u rujnu 91.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković svjestan je da je broj uhićenih u odnosu stradanja - malen, ali rade na rješenjima problema nedostupnosti okrivljenih, dokumentacije i svjedoka. Vjeruje u bolje rezultate. "To su predmeti na kojima se dugo radi. Ratni zločin ne zastarijeva i još je daleki postupak u svim stvarima koje su pokrenute", kazao je Bošnjaković.MUP planira premještanje radne skupine za ratne zločine u Vukovar

"Unatoč objektivnim poteškoćama Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje će ustrajati u identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih. Rješavanje ratnih zločina jedan je od prioriteta s obzirom na njihovu težinu i značaj, ali prvenstveno osjećaj nepravde obitelji žrtava", objavio je MUP.

"Zbog kvalitetnijeg rada po pitanju rasvjetljavanja ratnih zločina MUP planira premještanje Radne skupine u Vukovar, sistematiziranje novih radnih mjesta uz povećanje broj specijaliziranih policijskih službenika na liniji rada ratnih zločina te funkcionalno objedinjavanje odjela ratnih zločina policijskih uprava koji se sada nalaze pod regionalnim centrom za istraživanje ratnih zločina Osijek, a što će poboljšati i ubrzati rad, stoj u priopćenju MUP-a.

MUP: Kazneno prijavljeni za ratni zločin protiv civila

Sumnja se da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora, koji se nalazio u tadašnjoj Ulici Svetozara Markovića 195 (Današnja Ulica SR Njemačke), kao pripadnik TO Petrova Gora, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol. Nakon zlostavljanja 59-godišnjaka, osumnjičeni je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol, kažu u policiji.

Nadalje, policija sumnja da je 64-godišnjak, 15. rujna 1991. zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka (Josipa i Zlatka Palahinjaka), kao i 54-godišnjaka Antuna Babića. Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

"Ranije navedenog oca i sina, tada 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, nakon nekoliko dana zlostavljanja osumnjičeni 64-godišnjak je odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i  sahranili mrtvo tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i sa ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava", izvijestila je policija. Ističu da je protiv osumnjičenih podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!