08:45 / 28.11.2019.

Autor: B.V.M./M.Š./HRT/Hina

Istražni zatvor za 12 osoba osumnjičenih oko lažnih dokumenata

-

-

Foto: - / -

Moj klijent se branio šutnjom zato što je pouka o pravima na 52 stranice, rješenje o provođenju istrage je na stotinjak stranica. Riječ je o opsežnom predmetu, jako puno činjenica i u ovom trenutku se brani šutnjom, rekao je Gerstner.
U Uskoku je završilo ispitivanje 30-ak osumnjičenika koji su, kako se neslužbeno doznaje, pribavljali informacije i izrađivali dokumente za mafijaške skupine s područja Srbije i Grne Gore.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor za 12 članova veće skupine na čijem je čelu navodno Nusret Seferović te za devet članova druge, manje skupine, odnosno za sve osumnjičenike za koje je Uskok to zatražio.

Ostali osumnjičeni pripadnici spomenutih skupina u istrazi će se braniti sa slobode. 

- Moj klijent se branio šutnjom zato što je pouka o pravima na 52 stranice, rješenje o provođenju istrage je na stotinjak stranica. Riječ je o opsežnom predmetu, jako puno činjenica i u ovom trenutku se brani šutnjom, rekao je Mario Gerstner, odvjetnik Nusreta Seferovića.

- Odrekli smo se prava na rješenje o provođenju istrage da bi istraga što prije krenula, da bi mi što prije predlagali svoje dokaze. U ovom trenutku vam ne mogu ništa više reći. O koristi ne bih ništa govorio, a na teret mu se stavlja da je u sklopu zločinačke organizacije  počinio kaznena djela krivotvorenja isprava, te između ostalog da je organizator svega, rekao je Gerstner.

Deseci uhićenih zbog izrade lažnih dokumenata

Podsjetimo, jutros je odvjetnik navodnog šefa kriminalne organizacije Nusreta Seferovića izjavio da je njegov klijent pomagao ljudima putem udruga te da je iznenađen situacijom.

- On je iznenađen, u neku ruku je pomagao ljudima preko te udruge i sad je ispalo to što je ispalo, vidjet ćemo, rekao je odvjetnik Mario Gerstner.

- Tereti ga se za krivotvorenje dokumenata u sklopu zločinačke organizacije. Ne znam koja mu se eventualna korist stavlja na teret jer pouku o pravima nisam dobio. Koliko znam, pouka je opsežna, nekih 30, 40 stranica. Čisto sumnjam da će iznositi obranu jer ako imate pouku na toliko stranica, dvojbeno je da će danas iznositi obranu. Može je nadopuniti za desetak dana, kada vidimo što mu se stavlja na teret, do tada možemo pripremiti obranu, iskazivati i aktivno se braniti, dodao je Gerstner.
  
Prvim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da je na čelu skupine koja je krivotvorila dokumente za mafijaše Nusret Seferović (49), koji je godinama bio predsjednik Unije Roma Hrvatske. Navodeći samo godišta osumnjičenika, policija je priopćila da je Seferović povezao u zajedničko djelovanje skupinu od 18 hrvatskih državljana starosti između 21 i 64 godine, među kojima su i policajci te državni službenici u policijskim upravama.

Ta je skupina od 2017. do studenog 2019. na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije izrađivala hrvatske isprave na temelju krivotvorenih srpskih isprava s podacima dvojnih hrvatsko-srpskih državljana s fotografijama trećih osoba, za iznos od najmanje 3500 eura pod dokumentu. Ravnateljstvo policije dodalo je kako su kupci lažnih dokumenata bili pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih skupina.

Skupina krivotvoritelja je putem informacijskog sustava MUP-a, pribavljala podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi hrvatske osobne isprave te su takve podatke osobno dostavljali Seferoviću. On je potom pribavljao krivotvorene srpske putne isprave s podacima hrvatskih državljana i fotografijama mafijaša koji su se tim identitetima koristili kao svojima. Temeljem krivotvorenih dokumenata, mafijaši su podnosili zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica.

Uz to, ista skupina krivotvoritelja je izrađivala hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3500 eura po dozvoli.

Dvoje pripadnika skupine, 31-godišnjak i 23-godišnjakinja su po Seferovićevim uputama pribavljali krivotvorene vozačke dozvole s prethodno dogovorenim i unesenim identifikacijskim podacima za osobe na koje glase te predavali zahtjeve za zamjenu tih vozačkih dozvola za hrvatske vozačke dozvole. Odobrenje zaprimljenih zahtjeva u nadležnim policijskim upravama nadzirale su 51-godišnja i 59-godišnja službenica, priopćilo je Ravnateljstvo policije dodajući da je skupina organizirala i krijumčarenje ljudi između hrvatske i slovenske granice za najmanje 1400 eura po osobi.

Drugim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 46-godišnji hrvatski državljanin povezao 10 osoba starosti između 29 i 64 godine, od kojih su njih petero hrvatski državljani, dok je jedna osoba srpski državljanin, a njih četiri dvojni državljani Hrvatske i Srbije.

Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protuzakonito protuzakonito prikupljali i obrađivali osobne podatke hrvatskih državljana s prebivalištima na teritoriju Srbije koji do tada nisu ishodili hrvatske osobne dokumente te ih, sukladno prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama.

Među njima su bili i pripadnici organiziranih kriminalnih skupina s područja Srbije i Crne Gore koji su krivotvorene dokumente platili između od 7500 do 15.000 eura po osobi.

Uz to, pribavljali su i krivotvorene srpske putovnice s upisanim ustupljenim osobnim podacima hrvatskih državljana. Na temelju njih su ishodili domovnice i rodne listove u hrvatskim matičnim uredima, nakon čega su dalje podnosili zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica.

Policija je priopćila da je zločinačko udruženje ishodilo najmanje 137 hrvatskih osobnih isprava.

Protiv krajnjih korisnika spornih osobnih iskaznica i putovnica ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili na prijevaran način, nadležnim državnim odvjetništvima bit će podnesene kaznene prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti, odnosno poništeni.

Zbog opsežnosti i složenosti akcije, u kojoj je sudjelovalo 150 policajaca, ustrojen je i poseban stožer, kažu u policiji koja je protiv svih uhićenih podnijela kaznene prijave Uskoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!