09:16 / 28.08.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Istražni zatvor za osumnjičene za krijumčarenje stranaca

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Protiv desetero osumnjičenih za krijumčarenje migranata, sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je jednomjesečni pritvor. Uhićeno ih je šestero, dok su ostala četvorica nedostupna.
Protiv desetero osumnjičenih za krijumčarenje migranata, sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je jednomjesečni pritvor. Uhićeno ih je šestero, dok su ostala četvorica nedostupna.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- U odnosu na one osumnjičenike koji su nedostupni, istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a radi se ukupno o četvero osumnjičenika. U odnosu na preostale osumnjičenike, njih 6, istražni zatvor je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, objasnio je Zoran Sršen, glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci.

Podsjetimo, USKOK je pokrenuo istragu protiv 13 osoba koje tereti za ilegalni prijevoz migranata iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju, a za njih 10 zatražio je istražni zatvor. Postoji osnovana sumnja da su ilegalno prevezli stotinjak migranata za tisuću eura po osobi, čime su protupravno stekli oko 700 tisuća kuna. Šestero ih je uhićeno i saslušano te im je određen istražni zatvor.

Istražitelji sumnjaju da su se članovi skupine udružili još u prosincu 2018. na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije.

- Radi realizacije dogovorenog, prvookrivljeni je sa zasad nepoznatim osobama organizirao nedopušteno prebacivanje većeg broja stranaca u Hrvatsku preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom i to za iznos od najmanje 1000 eura po osobi, izvijestio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je u svrhu daljnjeg nedopuštenog transfera do slovenske granice dio okrivljenika preuzimao strance u vlastite ili iznajmljene automobile, dok je drugi dio okrivljenih svojim vozilima sudjelovao u prijevozu kao prethodnica, radi izviđanja policijskih ophodnji na ruti kretanja.

Na taj način su, tvrdi tužiteljstvo, omogućili nedopušteno kretanje po teritoriju Hrvatske za najmanje 96 stranih državljana, kao i njihov transfer do državne granice sa Slovenijom i zaradili barem 700 tisuća kuna.

USKOK je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv deset okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!