12:44 / 30.10.2018.

Autor: I.H./I.M./HRT

Istražno povjerenstvo za Agrokor ponovno tema u Saboru

-

-

Foto: - / -

Sabor raspravlja o prijedlogu da se osnuje novo istražno povjerenstvo za Agrokor, koje bi se bavilo okolnostima nastanka lex Agrokor, a posebice aferom "Hotmail".
Sabor je raspravljao o prijedlogu da se osnuje novo istražno povjerenstvo za Agrokor, koje bi se bavilo okolnostima nastanka lex Agrokor, a posebice aferom "Hotmail". Prijedlog je to Mosta koji je potpisalo 16 zastupnika.

Nikola Grmoja (MOST) rekao je da se rasprava događa u trenutku kada je pitanje vremena dolaska Ivice Todorića svega nekoliko dana nakon pravomoćnosti nagodbe. "Tema današnje rasprave je hoće li Hrvatski sabor podržati prijedlog odluke i osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor ili ne", kazao je Grmoja.

"Predlažemo da je Povjerenstvo dužno istražiti sve okolnosti koje su prethodile izradi tzv. lex Agrokor, tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, provjeriti ulogu državnih dužnosnika, kada je tzv. Borg grupa izradila zakon, ispitati okolnosti izbora savjetnika za restrukturiranje Alix partners i njegovih savjetnika...", rekao je među ostalim predstavljajući Mostov prijedlog.

"Kada smo podnosili ovaj prijedlog odluke bili smo svjesni, a svjesni smo toga i sada, da iako nemamo nikakvu namjeru na bilo koji način podcijeniti zastupnike i zastupnice oporbe, donošenje ili nedonoštenje predložene odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor ovisi prvenstveno o volji vladajuće većine. Kolegice i kolege iz vladajuće većine, usprkos ovim izjavama koje smo danas čuli, mi očekujemo da svojim glasovima podržite ovaj prijedlog', rekao je Grmoja.

Povjerenstvo bi, rekao je, moralo utvrditi sve okolnosti vezane za utvrđivanje stanja u koncernu Agrokor te pripremu i donošenje "lex Agrokor", posebno tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, okolnosti formiranja grupe Borg u tzv. aferi Hotmail i ulogu državnih dužnosnika u tome, kako je ta grupa izradila zakon itd.

Istaknuo je da za djelovanje povjerenstva postoji javni interes. "U pitanju je koncern koji je zbog veličine i utjecaja od sistemskog značaja za Hrvatsku", rekao je Grmoja.

Članovi povjerenstva bili bi devetoro zastupnika koji su već bili u istražnom povjerenstvu za Agrokor prošle godine. Radi se o opsežnoj materiji i kratkom roku, pa je praktično imenovati zastupnike koji su s tom materijom upoznati, kaže Grmoja.

"Imam problem, ja ću za odluku glasovati, ali zanima me uloga Most-a u ovom slučaju, jer znamo da ste zdušno podržavali Lex Agrokor i vi ste predložili gospodina Bricelja za savjetnika", rekao je SDP-ovac Peđa Grbin.

"Uloga MOST-a je sasvim jasna u ovoj priči, sama Martina Dalić i ovi vladajući su sada promijenili priču. Mi više nismo oni koji su sve znali, mi smo sada diletanti koji su dolazili sa svojim rješenjima, što znači da mi nismo, kao što vi tvrdite, zdušno podržavali taj model - to je bio model Martine Dalić koji je proveden", rekao je Grmoja. Dodao je kako oni ne bježe od svoje odgovornosti, bili su dio Vlade koja je trebala rješavati taj problem. Imali su druga rješenja koja nisu prošla, a imali su i druge prijedloge za Vladine povjerenike.

"Gdje je Božo Petrov, zašto ga nema na raspravi", zanimalo je Antu Babića (HDZ), koji odbacuje tvrdnje o smišljenom tajmingu za raspravu.

"U Saboru je na sastancima, očekujem da dođe, a što se tiče uloge Petrova, ni od te uloge ne bježimo", odvratio je Grmoja.

Predsjednik SDP Davor Bernardić je rekao da su nažalost bili u pravu kada su upozorili da se zakon piše iza zatvorenih vrata i nakon tajnih sastanaka u Vladi. Kazao je kako je bivša potpredsjednica Vlade Martine Dalić jučer predstavila knjigu kriminalističko-fantastičkog žanra. Dodao je da je jučer grupa Borg pokušala legalizirati svoj status i ispeglati svoj imidž u javnosti podijelivši knjigu u 45.000 primjeraka na način da pokušavaju ljude uvjeriti da je sve ojno što su radili bilo ispravno, a da ono što su izvlačili novce jednostavno nije točno.

"Javnost to vidi, ljudi i građani to znaju. Ta proslava grupe Borg koštala je hrvatsku 27 godina stagnacije. Jučer smo imali priliku vidjeti različitu plejadu likova, od onih koji su sudjelovali u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji do onih glavnih aktera koji su bili direktno uključeni u ovaj proces izvlačenja novca iz Agrokora", rekao je Bernardić.

"Oni su napunili džepove, oni su se obogatili, a radnice u Konzumu i dalje rade za 2900 kn plaće. I to je suština, to je tužna istina o procesu tzv. restrukturiranju Agrokora. Tko o čemu - ortaci o ortačkom kapitalizmu. Zadnji mailovi potvrđuju da je na sceni bilo direktno pogodovanje, prilagođavanje zakona kako bi se od strane lešinarskog fonda obveznice koje su tada vrijedile 20, mogle naplatiti po sto", dodao je.

Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić podsjetio je da Sabor već sedmi put raspravlja o Agrokoru. "Sedam puta smo pokušali obrazložiti okolnosti koje su dovele do pisanja zakona. Vlada je bila dužna postupiti kada je kriza u Agrokoru prijetila prelijevanjem na gospodarski sustav", rekao je Bačić. Nabrajao je teze o krizi koja je prijetila gospodarstvu, spašavanju malih dobavljača, očuvanju radnih mjesta, spašavanju turističke sezone.

Podsjetio je da je zakon prošao verifikaciju na domaćim i stranim sudovima. Kazao je da su je SDP cijelo vrijeme nudio rješenja koja su se svela na fotografiranje s glavicom kupusa i najavama izmjena Lex Agrokora koje nitko nije vidio. "Dok je oporba glavinjala kako odgovoriti na najveći gospodarski izazov od osnutka države do danas, mi smo pisali zakon koji je na najbolji način odgovorio tom velikom izazovu rješavanja krize u najvećoj kompaniji u Hrvatskoj", zaključio je Bačić.

Izjavio je da Klub HDZ-a neće podržati osnivanje povjerenstva i ponovio da za to nema zakonske osnove pošto se zbog Lex Agrokora već vodi postupak na Županijskom sudu u Zagrebu.

I prije rasprave tema je izazvala reakcije u Saboru. HDZ neće poduprijeti oporbeni prijedlog, a razloge je objasnio predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekavši da su oni isti kao i prošli put - jer se ne može voditi postupak pred sudom i imati istražno povjerenstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!