Istražuje se uzrok velikog onečišćenja mora u Splitu

21.09.2022.

13:37

Autor: Hina/HRT/D.M.

Sanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu

Sanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Nadležne službe nastavile su od jutra sanirati onečišćenje mora teškim gorivom na području Brodosplita u Splitu, gdje se jučer poslijepodne dogodio incident, čiji se uzrok još istražuje.

Galerija
Sanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu , Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Sanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu , Foto: Milan Sabic/PIXSELLSanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu , Foto: Milan Sabic/PIXSELLSanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu , Foto: Milan Sabic/PIXSELLSanacija mazuta u Kaštelanskom zaljevu , Foto: Milan Sabic/PIXSELL

- Na terenu su sve službe, među kojima su specijalizirane tvrtke koje se bave saniranjem onečišćenja te predstavnici više tijela državne uprave koja provode istražne radnje, rekao je Hini splitski lučki kapetan Željko Kuštera. Dodao je da su dio luke za posebne namjene kod Brodosplita još jučer zaštitili dvjema branama i suzili prostor kako onečišćenje ne bi istjecalo izvan zahvaćene morske površine, a odmah nakon incidenta aktivirano je uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra.

Dosad je, prema njegovim riječima, prilično velik dio očišćen i situacija je pod nadzorom. Kuštera kaže da je onečišćenje u more stiglo s kopna, a postoji mogućnost da su teška goriva onamo dospjela kroz cijevi za oborinske vode. No ističe da to trebaju utvrditi istražna tijela.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić rekao je da onečišćenje nije poteklo iz škvera jer oni ne upotrebljavaju teška goriva. 

Potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon otvorenja obilaznice kod Belog Manastira da još nije poznato tko je odgovoran za jučerašnje onečišćenje mora i da je u tijeku koordinirana akcija čišćenja toga područja. Dodao je da će Lučka kapetanija u Splitu, koja će sudjelovati u očevidu i istrazi, o svemu na vrijeme izvijestiti javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!