07:21 / 23.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Istražuju se okolnosti zamjene identiteta dviju pacijentica u splitskom KBC-u

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Postoje dva nadzora tog slučaja: jedan obavlja Povjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog KBC-a, a drugi inspekcija Ministarstva zdravstva.
Povjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) i inspekcija Ministarstva zdravstva uzeli su potrebnu dokumentaciju radi utvrđivanja okolnosti zamjene identiteta dviju pacijentica u splitskom KBC-u, doznaje se u KBC-u Split u petak kasno navečer.

Postoje dva nadzora tog slučaja: jedan obavlja Povjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog KBC-a, a drugi inspekcija Ministarstva zdravstva, i oni na temelju preuzete dokumentacije proučavaju kronologiju događaja kako bi se utvrdile činjenice u vezi zamjene identiteta, rekli su neslužbeno u splitskom KBC-u. Dodali su i da u KBC-u idućeg tjedna očekuju da će dobiti rezultate od oba nadzora.

U Ministarstvu zdravstva doznaje se kako je njihova inspekcija završila nadzor u splitskom KBC-u, da je u tijeku dodatna analiza dokumentacije i da će rezultati vjerojatno biti gotovi do kraja idućeg tjedna.

Zbog propusta zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović je 11. svibnja ove godine ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenili identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus, i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli sanitetom, utvrđeno je da to nije njihova korisnica.

Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.

Čim je ravnatelj Meštrović to doznao otišao je u Seget do obitelji, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i sućut, dok je drugu obitelj kontaktirao njegov zamjenik. Odmah nakon toga je o svemu obavijestio i ministra Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC-a Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!