15:41 / 08.12.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Istru trese i epidemija divlje gradnje

-

-

Foto: - / -

Kuće na poljoprivrednom zemljištu niču doslovce preko noći, a država, u čijoj su nadležnosti već izgrađeni nelegalni objekti, zasad ne poduzima ništa da ih ukloni.
Zapadna obala Istre izložena je još jednoj epidemiji osim ove postojeće. Riječ je o epidemiji divlje gradnje. Kuće na poljoprivrednom zemljištu niču doslovce preko noći, a država, u čijoj su nadležnosti već izgrađeni nelegalni objekti, zasad ne poduzima ništa da ih ukloni.

➡️ Nelegalna naselja šire se kilometar od mora

Šuma nekoliko kilometara udaljena od centra Rovinja u nekoliko je godina postala ilegalno selo s dvadesetak kuća. Na njima je obavijest da su ih vlasnici dužni srušiti, ali oni to ne čine. A država ne reagira.

- Za definiranje takve bespravne gradnje ne treba biti diplomirani inženjer građevine. Dovoljni su znanje i obuka komunalnih redara, rekao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Istra već neko vrijeme traži da se dio ovlasti državnih inspekcija spusti na lokalnu razinu. Za razliku od Rovinja, koji u protekle tri godine ima čak tisuću prijava za ilegalnu gradnju, u Poreču su brojke bolje. Od početka ove godine ih je 50. Ali i to je dvostruko više nego lani. Stoga su uputili prijedlog izmjene zakona. Da se poljoprivredno zemljište ne može parcelirati kao sada.


- Između tih čestica od 500 kvadrata opet se parcelira neka uzdužna čestica, što na neki način može postati prometnica. Samim tim vidimo da se nešto dešava u prostoru, a mi nemamo nikakvog alata da to možemo sankcionirati, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Zašto domaći i stranci investiraju velik novac u kuće čija je sudbina neizvjesna?

- Ljudi svjesno idu bespravno graditi, oni jako dobro znaju da su na poljoprivrednom zemljištu, da ne smiju graditi. Međutim, cijelo društvo, država, i situacija u kojoj se nalazimo, a i kad vidi susjeda da je to napravio i da nije bio kažnjen, jer je to uspio sve na kraju legalizirati, možda njega ponukne da ide isto to napraviti, kaže Marino Poropat, pročelnik Odjela za komunalni sustav, Poreč.

Čekajući legalizaciju, ili rušenje, divlja gradnja divlja i dalje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!