20:48 / 27.08.2021.

Autor: Dinko Kreštalica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Isušena maksimirska jezera: tajne dna

Isušena maksimirska jezera

Isušena maksimirska jezera

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Isušena su maksimirska jezera, što je posljednji put viđeno prije 20 godina. Naime, u Parku Maksimir traju građevinski radovi u sklopu europskog projekta "Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoja zelene infrastrukture".

Iako su maksimirska jezera isušivana nekoliko puta, od 1930. kada su izgrađena - nikada nisu sanirana.

Na prvom i drugom jezeru sada se čisti mulj, rekonstruiraju mostovi, fugiraju šupljine u zidovima, obnavlja betonsko dno. No najprije je iz jezera trebalo spasiti sav životinjski svijet.

- Spasili smo nekih 18 vrsta riba, odnosno preko 8000 jedinki riba, 150 kornjača, oko 3000 školjaka, te oko 30 uskoškarih rakova, rekao je Saša Banić, stručni voditelj Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima.

Spašen je i som kapitalac od 60 kilograma. U mulju su pronađeni različiti predmeti, odbačeni bicikl, mobiteli, te bomba iz Prvog svjetskog rata. Sada cijeli posao treba dobro obaviti jer će se jezera idući put isušivati tek za 50-ak godina.

- Kroz projekt mi vraćamo povijesni dio parka Maksimir, uređenje i obnovu novog čipkastog mosta sa slapištem ispod mosta, što će biti atrakcija za posjetitelje parka, rekao je Banić.

Zanimljive će biti i brojne nove edukativne staze, ali i čamci koji će baš kao nekada zaploviti maksimirskim jezerom.

- To je za ovu ustanovu odskočna daska za dalje. Osim toga za ove određene vrste koje tu imamo to je veliki korak prema njihovoj dobrobiti, to je isto tako veliki korak prema edukaciji učenika koje imamo i edukaciji publike općenito, rekla je Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja zagrebačkog Zoološkog vrta.

Cijeli bi posao trebao biti gotov do početka iduće godine. Jezera će se napuniti vodom iz sljemenskog potoka i u njih će se vratiti sav biljni i životinjski svijet, a to kako se vodi briga o održavanju i zaštiti zaštićenog parka prirode najbolja je preporuka za posjet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!