17:08 / 05.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Isusovci otvorili Centar za integraciju izbjeglica u Zagrebu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Centru će imati priliku učiti hrvatski jezik, a uz podršku i posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju, bit će im pružena prilika za susrete s potencijalnim poslodavcima.
Isusovačka služba za izbjeglice u četvrtak je u Maksimirskoj 286, nasuprot okretišta Dubrava, otvorila Centar za integraciju izbjeglica "SOL" - Susret običnih ljudi, kako bi pružili potporu integracijskom procesu osoba i obitelji koje su u Hrvatskoj dobile izbjeglički status.

"Ponosni smo i radosni što smo otvorili Centar za integraciju izbjeglica, mjesto susreta izbjeglica i lokalne zajednice gdje će izbjeglice dobiti podršku i sve informacije s obzirom na izazove s kojima se susreću", istaknuo je ravnatelj Isusovačke služba za izbjeglice Tvrtko Barun.

Prostor Centra "SOL" Isusovačka služba za izbjeglice dobila je na natječaju za udruge od Grada Zagreba, a opremljen je uz pomoć donatora. U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. U Centru će imati priliku učiti hrvatski jezik, a uz podršku i posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju, bit će im pružena prilika za susrete s potencijalnim poslodavcima. U posebno osmišljenim radionicama "Žene za žene" poticati će se žene da izraze svoje kvalitete, da im se vrati svijest o vlastitoj vrijednosti te da se pripreme za samostalan život u novoj sredini.

Za djecu izbjeglice, kojih ima 130, provodit će se tjedne radionice ciljano osmišljene prema uzrastu, stupnju znanja hrvatskog jezika i vremenu boravka u Hrvatskoj. Približit će im se hrvatski jezik, kultura i običaji, vodit će ih se na izlete i predstave te ih sustavnom podrškom i praćenjem osnaživati u školskim i društvenim izazovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!