14:45 / 20.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Iustitia et pax osudila zločin agresije nad Ukrajinom i s njom iskazala solidarnost

Iustitia et pax osudila zločin agresije nad Ukrajinom

Iustitia et pax osudila zločin agresije nad Ukrajinom

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u srijedu je kao zločin osudila rusku agresiju na Ukrajinu i europske vrijednosti uopće, iskazala s njom kršćansku solidarnost te pozvala na zajedničku molitvu crkava za povratak mira.

Masovnim napadom na Ukrajinu Ruska Federacija izvršila je zločin agresije na jednu nezavisnu i suverenu, demokratsku državu, kao i napad na temeljne europske vrijednosti, na demokratsko pravo država na samoodređenje, ali i na temeljne kršćanske vrijednosti pravednosti i mira, stoji u izjavi Komisije.


Na konferenciji za novinare izjavu su predočili i protumačili tajnik komisije Vladimir Dugalić i član Stjepan Baloban te istaknuli da je hrabri otpor ukrajinskih branitelja istovremeno postao i borba za europsku slobodu i demokraciju.


Izrazili su vjeru da će "Golgota ukrajinskog naroda" završiti uskrsnućem mira i slobode, pri čemu iskazuju svoju kršćansku blizinu i solidarnost s ukrajinskim narodom i ukrajinskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj.


Potpora isporuci vojne opreme i naoružanja ukrajinskim braniteljima


Podržali su napore demokratskog svijeta da isporukom vojne opreme i naoružanja pomognu ukrajinskim braniteljima u njihovim pravednim nastojanjima, ali i naglasili da pomoć mora ostati u okvirima razmjernosti i međunarodnog humanitarnog prava kako sukob ne bi izmaknuo kontroli i prerastao u sukob svjetskih razmjera.


Iz Komisije su upozorili kako je na politici teška zadaća da pronađe pravu mjeru između istinske solidarnosti i nužnog vojnog samoograničenja, tim više jer se suočavamo s prijetnjom upotrebe nuklearnog oružja koja bi mogla biti katastrofalna po cijelo čovječanstvo.Pritom su ocijenili da diplomacija ne postiže svoje ciljeve te upozorili kako ćemo zasigurno još dugoročno biti suočeni s posljedicama rata.


Naglasili su da se ruska agresija ne može opravdavati višim "metafizičkim" ciljevima, da ohrabruje što sve više građana u Rusiji iskazuje svoje negodovanje aktualnom politikom unatoč masovnoj represiji, pa bi bila velika greška za rat okriviti cijeli ruski narod jer odgovornost snosi politički režim te građani i određeni vjerski velikodostojnici koji ga podržavaju.


Pozvali su vjerske zajednice u Hrvatskoj da zajedno s Katoličkom crkvom osude ratna razaranja i ubijanja te širom otvore svoja vrata izbjeglicama iz Ukrajine, kao aktivni dionici mira, stabilnosti i solidarnosti u hrvatskom društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!