14:57 / 05.06.2019.

Autor: B.S.LJ./M.Š./HRT

Ivan Đakić proglašen krivim

Ivan Đakić, arhivska fotografija: Robert Anic/PIXSELL

Ivan Đakić, arhivska fotografija: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Općinski sud u Virovitici osudio ga je na 11 mjeseci uvjetne kazne, s rokom kušnje od 3 godine.
Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića, proglašen je krivim zbog pozivanja na mržnju i prijetnji novinaru.

Općinski sud u Virovitici osudio ga je na 11 mjeseci uvjetne kazne, s rokom kušnje od 3 godine.

Podsjetimo, Ivan Đakić na sudu je završio zbog sramotne objave na pravoslavni Božić te zbog prijetnje novinaru.

Ivan Đakić nepravomoćno je proglašen krivim, po obje točke optužnice, i dobio je 7 mjeseci za prijetnje novinaru Ivanu Žadi i 8 zbog širenja nesnošljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, no to je spojeno u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci uvjetno.

Sudac Ilija Samaržija je u obrazloženju presude rekao kako je Ivan Đakić dobio uvjetnu kaznu jer dosad nije osuđivan te da je poslovan čovjek koji ima vlastitu tvrtku.

Ivan Đakić je 7. siječnja ove godine na svom facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Sudac Samardžija je obrazložio da se kazneno djelo poticanje na nasilje i mržnju počinjeno i kroz oblik neizravne namjere.Čin Ivana Đakića može ohrabrivati na nasilje i mržnju prema osobama srpske nacionalne pripadnosti. Takva objava je imala javni odjek jer se kod dijela građana javila zabrinutost zbog čega je narušen javni red i mir koji bi trebao predstavljati zajedničku pravnu sigurnost i života građana, rekao je Samardžija.

Đakić je u jednom virovitičkom kafiću prijetio novinaru Žadi da će ga zatući, "ali da ne mora on prljati ruke".   Sud drži da su izjave svjedokinje Ive Anzulović vjerodostojne, a povjerovao je i novinaru Ivanu Žadi da je nakon prijetnje imao osjećaj straha i nelagode da bi mu Ivan Đakić ili neke druge osobe mogle nauditi.

Bez ikakvog trijumfalizma želim istaknuti subjektivan dojam da je Općinski sud u Virovitici potvrdio da je Hrvatska u Europskoj uniji i da ovdje vrijede načela pravne države, demokracije i vladavine prava, izjavio je Žadin odvjetnik Boris Kozjak.

Đakić u roku od šest mjeseci u korist udruge SOS Dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna, a oduzet će mu i mobitel iPhone.  Mora platiti i 300 kuna sudskih troškova i 2000 kuna paušalne naknade te troškove  određene prema dužini trajanja kaznenog postupka i troškove zastupanja Žadinog opunomoćenika.

Ivan Đakić, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, na Općinskom sudu u Virovitici u srijedu je proglašen krivim te je za javno poticanje na nasilje i mržnju osuđen na osam mjeseci zatvora, a zbog prijetnji novinaru Ivanu Žadi sedam mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!