Ivan Devčić odlazi u mirovinu, novi riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić

11.10.2022.

15:32

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju

Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Dosadašnji riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić danas je objavio da odlazi u mirovinu, a nasljeđuje ga nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci pročitan je akt Apostolske nuncijature u Hrvatskoj kojim se potvrđuje da je papa Franjo prihvatio odreknuće Ivana Devčića od pastoralnog upravljanja nadbiskupijom.

Ivan Devčić je rekao kako je ove godine papu izvijestio da 1. siječnja 2023. navršava 75 godina, što je kanonska dob za umirovljenje.

Za nadbiskupa je, rekao je, posvećen u prosincu 2000., a tijekom nadbiskupskog djelovanja više je godina bio član Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije i nekoliko njezinih odbora. Osim toga, dodao je, nije zanemario ni svoje znanstveno djelovanje, ponajprije filozofiju.

Objavio je više znanstvenih knjiga i članaka.

Galerija
 Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju , Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
 Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju , Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju , Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Nadbiskup Devčić odlazi u mirovinu, Uzinić preuzima Riječku nadbiskupiju , Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Podsjetio je da je inicirao otvaranje hospicija za teško bolesne i umiruće, nazvanog po utemeljiteljici Družbe sestara Presvetog Srca Isusova Mariji Krucifiksi Kozulić te da je sudjelovao u otvaranju prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje i mnogih drugih socijalno-karitativnih ustanova.

- Osobito sam ponosan na otvaranje Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić, rekao je.

- Puno se gradilo i radilo u tih 20 godina, ali nisam to činio sam, nego uz pomoć suradnika, od kojih su neki napredovali do visokih akademskih stupnjeva, istaknuo je.

Devčić je zahvalio na suradnji riječkim gradskim i županijskim službama, županu Zlatku Komadini, bivšem gradonačelniku Vojku Obersnelu i sadašnjem Marku Filipoviću, rektorici Sveučilišta u Rijeci Snježani Prijić Samaržiji te bivšemu i sadašnjem ravnatelju riječkoga KBC-a Davoru Štimcu i Alenu Ružiću i predstavnicima medija.

Nadbiskup Mate Uzinić istaknuo je važnost kontinuiteta u obavljanju te dužnosti, ali i potrebe nadogradnje, kako je rekao, "tražeći načine kako polazeći od evanđelja Isusa Krista odgovoriti na izazove i probleme koje stavlja pred nas vrijeme".

Podsjetio je da je danas spomendan svetog pape Ivana XXIII., koji je počeo suvremenu preobrazbu Katoličke crkve, i 60. godišnjica početka Drugoga vatikanskog sabora, ističući kako u toj podudarnosti vidi simboliku.

- Na tom saboru je otvoren unutarcrkveni dijalog, potom dijalog s drugim kršćanskim vjerama i drugim religijama te dijalog sa suvremenim svijetom. Želim nastaviti djelovati u koncilskom duhu, sinodalnosti i zajedništvu sa svima, istaknuo je.

Uzinić je zahvalio Bogu "što ga smatra dostojnim službe koju mu je po Crkvi povjerio" te na povjerenju papi Franji unatoč, kako je rekao, "njegovim slabostima i nedostacima i činjenici da ova služba nadilazi njegove sposobnosti".

Istaknuo je da je papa Franjo zaslužan za mnoge poticaje i usmjerenja za život Crkve, koja su njemu kao nadbiskupu od velike pomoći i olakšavaju mu djelovanje. Ocijenio je da je Ivan Devčić postavio dobre temelje, osobito na karitativnom i socijalnom planu.

Simbolično preuzimanje dužnosti bit će 4. studenoga u riječkoj katedrali sv. Vida, kad će Devčić predati Uziniću biskupski štap. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!