16:23 / 07.07.2019.

Autor: I.H./HRT

Ivan Pernar predsjednik Stranke Ivana Pernara

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči početka osnivačke skupštine Ivan Pernar najavio je kandidaturu na predsjedničkim izborima te se još jednom dotaknuo svoje bivše stranke.
Hrvatska politička scena dobila je novu stranku. Donedavni član Živog zida, saborski zastupnik Ivan Pernar, osnovao je novu stranku, nazvanu Stranka Ivana Pernara (SIP).

Dvjestotinjak članova osnivačke skupštine u prigorskom selu Kašini, među kojima je bilo i voditelja županijskih organizacija Živog zida, za predsjednika stranke izabralo je Pernara, a za potpredsjednika, također bivšeg člana Živog zida i donedavnog saborskog zastupnika Branimira Bunjca.

Pernar je za predsjednika izabran sa 148 glasova, a Branimir Bunjac dobio je 57 te postao potpredsjednik stranke.

Zahvalivši članovima skupštine Pernar je ustvrdio da ih je okupio zajednički cilj oslobađanja zemlje i jedinstvo građana u borbi protiv okupatora zemlje.
Poručio je svima da će ostati zajedno i napredovati dok se budu borili za zajedničke ciljeve otvorena srca, a da će im biti kraj kad počnu spletkariti i raditi se za svoje osobne interese, kao što se dogodilo u Živom zidu.

Kazao je također da je njegova sudbina u rukama članova SIP-a i pozvao ih da ga smijene kad prestane ispunjavati njihova očekivanja.

Tri četvrtine članova Skupština dalo je glas za naziv Stranka Ivana Pernara, jednog od osam naziva koji su bili u igri. Stranka Ivana Pernara i Nenada Bunjca dobila je trideset glasova a ostali, Demokratska akcije, Otpor, Živi otpor, Plamena nada i drugi, dobili su od dvanaest do tek dva glasa.

Pernar je prijedlog da se stranka zove njegovim imenom obrazložio time što je on "najpoznatije lice" i da za njega "najviše znaju" te da će se "stranku i tako i tako identificirati" s njegovim imenom, ali da se ubuduće ono može lako promijeniti.

Protukandidat Bunjac je kazao da će tražiti povećanje plaća i mirovina, zauzimati se za borbu protiv korupcije i smanjenje poreznih davanja i da će kao odlučan, nepopustljiv i pošten čovjeke u tome ustrajati.

U predstavljanju programa stranke rečeno je da se zauzimaju za direktnu demokraciju, i da nastavljaju izvorna načela iz 2011. iz kojih je nastao Živi zid.
Skupština je počela sa sat zakašnjenja i odvijala se s teškoćama, te čestim zastojima pri glasanju i obrazlaganju prijedloga.

Dnevni red, kao i neke odluke, usvojeni su bez alternativnih prijedloga. Zastoje je rješavao sam Pernar dajući konkretna uputstva predsjedavajućoj Skupštine što treba napraviti.

Uoči početka osnivačke skupštine Ivan Pernar najavio je kandidaturu na predsjedničkim izborima te se još jednom dotaknuo svoje bivše stranke.

- Mogu reći da sam ja original, da su drugi ljudi koji su preuzeli organizaciju nakon mene kopije i birači će to shvatiti i ja vjerujem da će znati tko je autentičan predstavnik ideje na kojoj je tada stranka bila stvorena, odnosno stranka koju sam ja sam osnovao i bio njen osnivač kada u njoj nije bilo niti Ivana Vilibora Sinčića niti Vladimire Palfi, a ni Tihomira Lukanića, kazao je Pernar.

- Nakon što stranka bude službeno registrirana počet ćemo s radom, osnivat ćemo ogranke. Već smo u startu i parlamentarna stranka, a sasvim sigurno imat ćemo i kandidata za predsjedničke izbore, poručio je Bunjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!