14:01 / 26.09.2019.

Autor: V.K./HRT

Ivan Turudić ipak nije primio sudski poziv

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ivan Turudić ipak nije primio sudski poziv, kao što je tvrdio u svojim izjavama novinarima.
Ivan Turudić ipak nije primio sudski poziv, kao što je tvrdio u svojim izjavama novinarima. 

Večernji list upitao je ima li u spisu predmeta, koji se vodio kod sutkinje Sanje Klaude, uistinu dokaz da je Turudić zaprimio sudski poziv koji mu je poslan u svibnju. Glasnogovornik Općinskog suda u Bjelovaru sudac Darko Laklija je odgovorio: 

- Što se tiče navoda iz obrazloženja presude da je sudac Turudić kao okrivljenik u tom predmetu uredno primio poziv za ročište zakazano za 9. svibnja 2019., radi se o omašci jer isti taj poziv nije uredno primio, kao ni bilo koji drugi poziv koji su mu uputili, bilo Općinski prekršajni sud u Zagrebu, kojem je upućena zamolnica za ispitivanjem okrivljenika, bilo ovaj sud, a isto tako nije ni u dva navrata primio presudu, koja mu je na kraju, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, uručena putem e-oglasne ploče ovog suda. Dakle, sveukupno je šest pošiljki upućenih sucu Turudiću bilo vraćeno s naznakom dostavljača (Hrvatske pošte) da je obaviješten, ali nije podigao pošiljku.

Evo kako su ovaj slučaj komentirali ministri Malenica, Butković i Banožić.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da nije detaljno upoznat sa slučajem suca Ivana Turudića koji je snimljen u prebrzoj vožnji i navodno se nije zaustavio policijskom presretaču, ali je poručio da se političari trebaju odgovorno ponašati i biti primjer građanima.

- Svaki se političar treba odgovorno ponašati i biti primjer građanima. Ne mogu ulaziti u ponašanje Turudića jer nisam vidio detalje - on tvrdi da nije bježao. Svatko treba biti odgovoran i odgovorno se ponašati prema biračima i građanima, rekao je ministar Malenica uoči sjednice Vlade.


Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, naglasio je kako se, kada ulazi u auto, odmah veže jer se boji da novinari ne vide da nije vezan.

- Da mi se to dogodi, bio bi veliki medijski pritisak, oporba bi skočila i tažila moj opoziv. Sumnjam da bih preživio kao ministar, rekao je i dodao da konkretan slučaj ne može komentirati zato što je o njemu čitao samo iz medija.


Ministar državne imovine Mario Banožić o slučaju je pak samo rekao da se u prometu "mogu dogoditi neke stvari", ali i da postoji odgovornost prema zakonu i prema tome kako se treba ponašati u takvim situacijama.


Sessa zatražio uvid u spis o Turudiću i kada ga prouči donijet će odluku

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je da je zatražio uvid u spis suca Ivana Turudića i kada prouči cijeli slučaj, odlučit će hoće li što i zašto poduzeti.

- Danas sam zatražio uvid u spis predmeta predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića i kada dobijem uvid u spis, zatražit ću očitovanje suca o svim okolnostima koje su u javnosti poznate. Do tada ne mogu davati nikakve informacije jer bi to bilo neozbiljno i spustio bih se na razinu koja je nedostojna sucu, kazao je Sessa novinarima u Saboru.

Kada budem izvršio uvid u spis i proučim cijeli slučaj, dodao je, onda će javnost na vrijeme biti obaviještena o čemu se radi i jesam li što poduzeo, i, ako jesam, zašto.

Na pitanje kako izgleda procedura, Sessa je kazao da najprije treba vidjeti o čemu je riječ pa će onda o proceduri. Ako postupak bude pokrenut, eventualne stegovne mjere protiv Turudića su u nadležnosti Državnog sudbenog vijeća, a te se mjere kreću od ukora do razrješenja.

Na pitanje može li si sudac dopustiti neodazivanje sudu i bježanje od policije, Sessa je odgovorio da će sve to vidjeti kada dobije spis. Kazao je da je spis zatražio danas i očekuje da će ga dobiti za dan-dva.

Napomenuo je i da ništa ne može zaključiti iz Turudićeva očitovanja u medijima sve dok ne vidi spis.

Jandroković: Ne nih se postavljao kao arbitar

Gordan Jandroković
nije htio arbitrirati u slučaju predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, koji je kažnjen s 1000 kuna zbog prebrze vožnje, a sumnja se i da je bježao policiji, napomenuvši da je tu teško objektivno suditi.

- Čitao sam iz medija, izjave su kontradiktorne, ne bih se postavljao kao arbitar. Svi moramo poštivati zakone, posebno oni koji donose te zakone ili po njima sude. Vjerujem da će se u idućim danima točno vidjeti što se dogodilo, kako bismo onda svi mogli objektivno prosuđivati, kazao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!