Pavić Šimetin: Sankcije za djecu koja ne žele nositi maske nisu predviđene

08:37 / 06.09.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ

Foto: Studio 4 / HRT

Koliko su jasne epidemiološke mjere u školama vidjet ćemo tijekom dana kada čekamo prve reakcije ravnatelja, učiteljskog osoblja, ali prije svega učenika i roditelja. U Studiju 4 HTV-a o tome je govorila zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. Nova školska godina počinje uz epidemiološke mjere blaže nego lani. Najmanji neće morati nositi maske, no stariji učenici morat će ih staviti kad god se ne može osigurati potreban razmak. Sankcije, međutim, za djecu koja ne žele nositi maske nisu predviđene, istaknula je Ivana Pavić Šimetin.

- Djeci je već dovoljna sankcija da se izdvajaju u razredu od drugih. Jer ako cijeli razred nosi masku, onda nema tog djeteta kojemu je drago da on ne nosi masku kad je njegovi vršnjaci nose, kazala je.

- Upute su slične onima od prošle godine, za djelatnike škola nema velikih iznenađenja, ali je velik iskorak da nema više inzistiranja na razrednom odjelu jer se pokazalo neprovedivo na duže staze, rekla je.


U Izraelu je testirano mnogo učenika, a rezultati su bili porazni - bilo je mnogo pozitivnih učenika tjedan dana prije početka školske godine. Pavić Šimetin je rekla da smo podacima pokazali da se zaraza ne širi, pogotovo se ne širi nekontrolirano u razredima - često je bio samo jedan zaraženi učenik i uz njega eventualno još jedan, što pokazuje da se zaraza nije širila. 

S mjerama kakve imamo nastavljamo i u ovoj školskoj godini 

- Mi sa svojim mjerama, kakve imamo, nastavljamo i u ovoj školskoj godini. Prednost nam je da je 58% nastavnika cijepljeno, mogu se i djeca od 12. godine cijepiti, rekla je.

Pozvala je učenike koji su bolesni ili žive u kućanstvima s bolesnim osobama da se cijepe, a pripremaju i strategiju pozivanja na dobrovoljno cijepljenje završnih razreda srednjih škola za posebna zanimanja, poput zdravstvenih, turističkih, trgovačkih škola, te učenike koji su u domovima jer su to grupe u kojima je moguće lakše širenje virusa. 

O testiranjima 

- Što se tiče testiranja, za sada su predviđena za izvanučioničku nastavu koja zahtijeva noćenje, dodala je.

Testiranja su radili u 2 navrata: u Zagrebu u prosincu 2020. i u Splitu u siječnju 2021. Objasnila je da su podaci pokazali da je jako mala cirkulacija virusa u učionicama - svega 1% učenika bilo je zaraženo u zagrebačkim školama na vrhuncu vala, u splitskim školama nitko od maturanata nije bio pozitivan.

- Najvažnija je mjera da onaj tko ima znakove bolesti ne ide u školu, dodala je.

Školskog zvona neće biti kako bi se spriječilo da učenici izlete na hodnike i miješaju se, Pavić Šimetin kaže da je to mjera koja ne narušava kvalitetu boravka u školi i školovanja, a smanjuje interakciju. Škole moraju voditi računa, dodala je, da znaju kontakte zaraženih učenika ili nastavnika - ne smije se dogoditi da ne znaju s kim je bio u kontaktu.

Osvrnula se na mjeru držanja razmaka, rekla je da je ona utvrđena kao važna, u školi je smanjeno na 1,5 m jer nema toliko prostora, a učenici su ipak najviše u učionicama, a ne na hodnicima.

Za nošenje maski odgovorni su svi djelatnici škole, a dodaje da je odgovorna osoba ustanove ravnatelj. 

Što s učenicima koji ne žele nositi maske i za to imaju potporu roditelja? 

Na pitanje što s učenicima koji ne žele nositi maske i za to imaju potporu roditelja, Pavić Šimetin je rekla da se maske moraju nositi, ako ne zbog sebe i zaštite svoga zdravlja, uvijek treba voditi računa da u školi borave teško bolesna djeca. Djeci je najgore, dodaje, da je jedino u razredu koje ne nosi masku, ako ostali vršnjaci nose.

- To nije dobro za dijete, djeca se ne vole izdvajati od svojih vršnjaka, oni žele biti dio ekipe, rekla je.

Maske bi se trebale mijenjati nakon nekoliko sati nošenja, sve škole, rekla je Pavić Šimetin, imaju svoje osnivače koji su opskrbili škole maskama, a o tome i dalje trebaju voditi računa.

Propisano je da se roditeljski sastanci moraju održavati uz maske i distancu, oni se mogu održavati u dvoranama ili većim učionicama.

Rekla je da ima roditelja koji su iznimno zabrinuti za zdravlje svoje djece i inzistiraju na nastavi na daljinu. U dogovoru sa školama, rekla je, mogu pojačati mjeru sigurnosti dolaska roditelja u školu tako da moraju imati COVID potvrdu. 

Nastava na daljinu 

Ako se pogorša epidemiološka situacija, prešlo bi se na nastavu na daljinu. Pavić Šimetin je rekla da ove godine imamo velik broj cijepljenih nastavnika, no zbog izrazito pogoršane epidemiološke situacije u školi ili županiji, prešlo bi se na taj model.

Online nastava je loša za psihu učenika, Pavić Šimetin je zaključila da bi se škole trebale posljednje zatvarati i prve otvarati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!