11:34 / 21.06.2021.

Autor: T.V./Studio 4HRT

Ivana Šmit: Liječnici su mali mravi koji rade u sustavu bez obzira na to tko ih vodi

dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a

dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a

Foto: Studio 4 / HRT

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit gostujući u Studiju 4 uputila je apel odgovornim institucijama da što prije istraže sve optužbe o navodnim kriminalnim radnjama u KBC Sestre milosrdnice kako bi se javnosti podastrli dokazi postoji li neka kriminalna radnja o kojoj govori prof. Zadravec. Ako kriminal postoji, treba ga sankcionirati. Ako ne postoji, onda bi se trebale poduzeti neke druge mjere protiv onog tko je u javnosti širio tvrdnje o kriminalu u KBC Sestre milosrdnice. Radi se o ozbiljnoj situaciji i očekujem da institucije što prije odrade svoj posao, poručila je.

- Radi se o nizu ružnih postupaka i informacija koje kolaju po javnosti i cijela ova priča oko KBC Sestre milosrdnice je poprimila tijek jedne jako ružne sapunice tim više što se radi o zdravstvenoj ustanovi koja je veličinom u top 5 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Moram priznati da cijela ova situacija nas u HUBOL-u, a vjerujem i ostatak liječnika u KBC Sestara milosrdnica, ljuti i žalosti jer se javnost bavi nekakvim službenim stvarima kojima se javnost ne bi trebala baviti i to na razini razgovore bake s placa. Cijela je situacija neugodna i trebalo bi je zaustaviti i posložiti kadrovsku politiku te da se izabere vodstvo koje će krenuti rješavati problemi koji se adekvatno godinama nisu rješavali, rekla je Šmit.  

Ističe da su liječnici mali mravi koji rade u sustavu bez obzira na to tko ih vodi.

- Stručni posao se obavlja po nekakvim uhodanim shemama. Žalosno je što cijela ova situacija baca ljagu na posao koji ljudi, sigurna sam, obavljaju stručno, voljno, s puno savjesti i morala. Ne sumnjam u kvalitetu i obujam medicinske usluge. Neugodno je što se stvara jedno nepovjerenje jer se stječe dojam da su liječnici kriminalci. I to je ono što najviše smeta i boli iz svih ovih medijskih istupa, posebno prof. Zadravec koja se nije zaustavila na imenovanju jednog, dva ili tri kolege i podastrla dokaze nego je, nažalost, ostavila prostora u medijima da se implicira puno šira slika o kriminalu u zdravstvenom sustavu. To je ono što, nažalost, ćemo teško izbrisati jer kada vam se jedan put dodijeli titula kriminalca ili vrlo loše osobe, onda je to vrlo teško za maknuti, ustvrdila je. 

Kaže kako ne vjeruje da će zbog svega što se u posljednje vrijeme događali u i oko KBC Sestre milosrdnice pacijenti početi izbjegavati tu bolnicu, osim možda u pojedinačnim slučajevima.

Objasnila je i na koji se način biraju ravnatelji u zdravstvenim ustanovama.

- Politika izbora ravnatelja u zdravstvenim ustanovama postavljena je tako da ravnatelja, nažalost, biraju Upravna vijeća u kojim većinu imaju ljudi koji su postavljeni od strane politike tako da vam ravnatelja, nažalost, bira politika, rekla je Šmit.

- Inspekcija ministarstva zdravstva može napraviti određene izvide i utvrditi jesu li medicinski poslovi bili adekvatni i stručni, da li se temeljem dosadašnjih propisa nabavljao i trošio medicinski materijal onako kako je to ustaljena praksa da ne bi došlo do nekakvog otuđivanja. Za finije izvide trebat će DORH, koliko će to trajati ostaje nam za vidjeti. Apeliram i ovim putem da to bude što prije kako bi se javnosti podastrli dokazi postoji li neka kriminalna radnja o kojoj govori prof. Zadravec.  Ako kriminal postoji, treba ga sankcionirati. Ako ne postoji, onda bi se trebale poduzeti neke druge mjere protiv onog tko je u javnosti širio tvrdnje o kriminalu u KBC Sestre milosrdnice. Radi se o ozbiljnoj situaciji i očekujem da institucije što prije odrade svoj posao, poručila je.

- Velika pomoć u rješavanju cijele situacije bit će javno dostupni izvidi inspekcije Ministarstva zdravstva. To će, mislim, kompletno riješiti situaciju, staviti svari na svoje mjesto i odgovoriti na pitanje je li bilo kriminala ili ne. Ako kriminal postoji, treba ga sankcionirati. Ali to neće izbrisati da se radilo i o problemu mobinga, koji je odvojeni problem kojim je cijela ova priča započela, rekla je Šmit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!