Ivančić: Kada se tlo smiri zaboravimo biti svjesni gdje živimo

07.02.2023.

11:09

Autor: Studio 4/IMS/HRT/S.M.

Ines Ivančić

Ines Ivančić

Foto: HRT/Suhaib Salem / HTV/REUTERS

Turski potres zahvatio je područje dugačko stotinama kilometara, kazala je Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske za HTV-ov Studio 4. Istaknula je da se za područje istočno-anadolskog rasjeda mogu očekivati potresi i do magnitude 8 po Richteru. Kazala je da su ljudi u Hrvatskoj jako senzibilizirani za ljude pogođene potresom, s obzirom na iskustva u vezi s potresom proteklih godina. Napomenula je da je bitno da smo svjesni područja na kojemu živimo te da svakako buduće građevine budu protupotresno izgrađene.

U Turskoj je od prvoga potresa jučer do danas prijepodne bilo oko 450 potresa magnitude od 2 do 2,5 ili 3 po Richteru.

- Ovi su potresi posljedica seizmo tektonskog područja na kojemu se nalaze, kazala je i objasnila položaj Turske u odnosu na tektonske blokove.

Govoreći o jakosti potresa koji su jučer pogodili Tursku, kazala je da su oni u odnosu na onaj u Petrinji jakosti 6,4 po Richteru, za 120 puta više energije oslobodili, a u odnosu na zagrebački za 5000 puta.

Smatra da će trebati mjeseci da se smire ta trusna područja.

Potres je zahvatio područje stotinama kilometara dugačko


Istaknula je da je potres zahvatio područje koje je stotinama kilometara dugačko, a čiji objekti nisu protupotresno građeni.

- Budući da su ovi potresi relativno plitki, oni još i time izazivaju štetu koja je mnogo jača. Odmah iza potresa magnitude 7,8 po Richteru, bio je onaj magnitude 6,7 po Richteru, kazala je i objasnila da su velike štete rezultat upravo mnogih učestalih jakih potresa.

Smatra da je vrlo teško predvidjeti može li se u Turskoj dogoditi opet neki tako razoran potres. Za područje istočno-anadolskog rasjeda kazala je da se mogu očekivati potresi do magnitude 8 po Richteru.

- Je li onaj drugi potres kojemu je magnituda 7,5 po Richteru, s obzirom da nije bio na istom rasjedu, ustvari naknadni potres ili nije bio naknadni, upitala je Ivančić te objasnila situaciju u kontekstu tektonskih ploča.

Najjači su potresi na sudaru tektonskih ploča


Na pitanje gdje se prema dosadašnjim mjerenjima događaju najjači potresi u svijetu, Ivančić je odgovorila da je to svakako na sudaru tektonskih ploča.

- Svi sudari među velikim tektonskim pločama izazivaju najveće potrese, kazala je te objasnila u kojim slučajevima se događa tsunami.

Stanovnici Republike Hrvatske vrlo su senzibilizirani za ljude pogođene potresom, istaknula je i dodala da se na petrinjskom području potresi još uvijek događaju.

Građevine trebaju biti protupotresno građene


Odgovarajući na pitanje jesu li potresi učestaliji posljednjih godina ili su to uobičajene aktivnosti pa trebamo naučiti živjeti s tim, Ivančić je kazala da potresi nisu učestaliji i objasnila da da su se u Hrvatskoj već događali jaki potresi.

- Kada se to dogodi, a onda poslije i tlo smiri, mi onda zaboravimo biti svjesni gdje živimo. Međutim, ne bi smjeli to nikako zaboraviti. Ne u smislu da se bojimo potresa, to nije poanta priče. Poanta je da mi kao seizmolozi i cijela znanstvena struka, dajemo odgovore na pitanja gdje se i na koji način događaju potresi. Naši građevinari su toga izuzetno svjesni i jako puno radimo na tome da buduće građevine budu protpupotresno građene. To je jedini pravi put i onda se više nećemo bojati potresa, poručila je Ivančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!