06:40 / 10.06.2020.

Autor: M.Š./Hina

Ivančić: Ne zna se koliko će još potresa biti i koje jačine

Foto: Screenshot Twitter

Foto: Screenshot Twitter

Foto: - / -

Intenzitet potresa u epicentru bio je III. stupnja EMSC ljestvice.
Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u srijedu ujutro u 4 sata i 15 minuta slab potres magnitude 2,4 po Richteru s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca, izvijestila je Seizmološka služba.

Intenzitet potresa u epicentru bio je III. stupnja EMSC ljestvice.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano.


Umjeren potres magnitude 3.2 po Richteru koji je pogodio Zagreb 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.


- Naknadni potresi su uobičajena pojava i ovo su upravo ti potresi. I do pola godine kasnije ih se može očekivati, ne zna se koliko će ih još biti kao niti njihova jačina. Kada će se dogoditi ne možemo predvidjeti, rekla je za web portal HRT-a Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe.

- Mi znamo, dodaje, na kojem području se može dogoditi najveći potres, a Zagreb jest seizmički aktivno područje. Poručujemo da građani ne paničare koliko god je to moguće i da slušaju upute Civilne zaštite.

- I dalje su to naknadni potresi ožujskog potresa, iz istog epicentaralnog područja. Postali su nešto rjeđi i grupirali su se. Na temelju ovog ne možemo tvrditi da se pojačavaju, sve su to, prema magnitudi, vrlo slabi potresi. Neugodni, no u pravilu bezopasni, ističe dr. sc. Iva Dasović, docentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!