Ivandić: Roditelji odgojitelji mogu već sada tražiti posao iako mjera traje do svibnja

26.01.2022.

09:45

Autor: HRT

Marina Ivandić

Marina Ivandić

Foto: Studio 4 / HRT

Predsjednica kluba Možemo u Gradskoj skupštini Marina Ivandić gostovala je u emisiji HTV-a "Studio 4" i govorila o aktualnim gradskim temama te rekla kako roditelji odgojitelji mogu već sada tražiti posao, iako mjera traje do svibnja. Za Josipa Jagića kaže da je to bilo neprimjereno i da je dobro da se ispričao.

Sutra je sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Gradskih tema je mnogo. Od smjena i otkaza u gradskim tvrtkama i Holdingu, revidirane mjere roditelj odgojitelj do najave novog sustava naplate zbrinjavanja otpada. 

- Očekujem da ova sjednica neće biti tako turbulentna kao ove prethodne, proračunska sjednica koja se dogodila u prosincu tradicionalno izaziva najviše pozornosti. Sutrašnja sjednica ima nekoliko tema koje su za nas bitne o kojima ćemo s guštom glasati, rekla je u uvodu Marina Ivandić

Kontroliranje odlaganja otpada

- Ova točka trebala bi biti predmet sjednice Gradske skupštine u veljači. Otvoren je prijedlog odluke da je u procesu javnog savjetovanja i da će još biti iduća tri tjedna ondje. Svi zainteresirani moći će doprinijeti svojim prijedlozima i primjedbama na to na konačni prijedlog odluke koji će ići na skupštinu. Cilj je da bude što kvalitetniji i da pogađa bit. Važno je da sustav bude što pravedniji prema onima koji razdvajaju otpad, da oni koji razdvajaju više, plaćaju manje i da kroz tranzicijski period prođemo što uspješnije. Imamo dovoljno vremena da se naviknemo na novi model. Sam model nije dovoljan, rekla je.

Naglasila je kako je krajnji cilj zatvaranje odlagališta Jakuševac.

- Kako bismo to postigli, trebamo znatno smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada i grad treba paralelno graditi infrastrukturu kako bi se drugi otpad mogao što pravilnije odlagati. Pred nama je tranzicijski period koji traje do srpnja kada odluka stupa na snagu, ali potrajat će nešto dulje da se svi naviknu na novo stanje. U tom periodu bi trebali poduzeti mjere koje bi trebale biti poprilično individualne s predstavnicima stanara kako bi našli najbolje lokacije za njihove spremnike i kako bi ti spremnici bili izvan dosega trećih osoba. Možemo se svi skupa veseliti da radimo iskorak u smjeru čišćeg i zelenijeg Zagreba, naglasila je.

- Građani Zagreba su se već odredili kakav Zagreb žele jer su zelene politike bile jedne od glavnih točaka našeg programa, rekla je Ivandić.

Istaknula je kako je stopa razdvajanja otpada veća, iznosi oko 30 posto, nego što je bila prije nekoliko godina.

- To nije rezultat osobitih kampanja niti kvalitetnije infrastrukture. Velik dio ljudi već je posvećen razdvajanju. Bez razdvajanja nećemo moći napraviti kvalitetne pomake, to nema alternativu, naglasila je.

Smatra kako je Blok Kvatrić jedan od lošijih načina upravljanja prošle gradske vlasti.

- Preferirao se privatni interes ispred javnog. Oštro smo se bunili oko toga u prošlom sazivu i važno nam je da možemo ispraviti tu urbanističku nepravdu na ovoj sjednici. Likvidacijom tog društva koje je trebalo biti privatizirano, kako bi privatnik koncipirao sad zajednički javni prostor. Ovom likvidacijom krenut ćemo u izradu urbanističkog plana uređenja tako da grad ima primat u odlučivanju kakav će biti prostor i koliko će biti javnih sadržaja, rekla je.

"Kvalitetna javna usluga je prioritet"

Naglasila je kako su odlučno počeli raditi ono što su najavili.

- Program smo definitivno bazirali na nekoliko stupova, gospodarenje otpadom je jedan od njih. Smatramo da do kraja mandata možemo doći do krajnjeg cilja, a to je zatvaranje Jakuševca. Drugi zadatak je dovođenje u red cijelog sustava Gradske uprave i gradskih poduzeća kako bi isporučili što kvalitetniju uslugu građanima, kako bi uvjeti rada bili kvalitetni i organizacija optimalna. Kvalitetna javna usluga je prioritet. U tom kontekstu je započela reorganizacija Holdinga. Već je i napravljena reorganizacija Gradske uprave, rekla je.

Rekla je kako je drastično smanjen broj ureda s 27 na 16 i Gradska uprava je u postupku javnih natječaja i izabiranja novih pročelnika.

- Važno je promjeniti opći model uspravljanja, koji se iz tog klijentelističkog treba pretvoriti u dobro organizirani sustav koji isporučuje za što je stvoren, rekla je Ivandić.

Organizacija Holdinga

- Dobra je situacija da postoji visoka razina suglasnosti između sindikata, Uprave Holdinga i građana što je potrebno poduzeti u Holdingu. Svi se slažu kako postoji višak i da taj višak na višim razinama definitivno treba razriješiti. Postoji intencija da se sustav bolje organizira s obzirom da su pojedine usluge nekako raspršene i da se udvajaju. Potrebno je povećati broj radnika na raznim operativnim poslovima. Vjerujem kako se u pregovorima sindikata i Uprave mogu naći kvalitetna rješenja koja odgovaraju tim ciljevima. Ovakav Holding je neodrživ. Svi oni ljudi, pogotovo na nižim pozicijama, koji žele nastaviti raditi u Holdingu omogući da nastave raditi na onim pozicijama na kojima postoji potreba, a potreba postoji, rekla je.

Istaknula je kako je još jedna nepravda u sustavu, a to je primjer agencijskog rada koji je u operativi bio vrlo prisutan.

- Velik broj radnika i radnica Holdinga radio je preko agencija poslove koji spadaju među redovne poslove, primjerice održavanja. Za to su bili manje plaćeni i imali su manja prava, rekla je.

Mjera roditelj odgojitelj

Rekla je kako je to izrazito skupa mjera koja nije postigla svoje učinke.

- Košta oko pola milijarde kuna Grad Zagreb, a to znači da ako želite ulagati u razvoj javne infrastrukture, mreže dječjih vrtića, to se jedno s drugim ne da pomiriti. Ne može se s jedne strane izdvajati toliko za jednu mjeru, a s druge strane razvijati mrežu dječjih vrtića koji je u lošem stanju. Odlučili smo i revidirali ovu mjeru i smanjili iznos naknade i dozvolili roditeljima da se zaposle, otkada je izglasana revizija i oni već sada mogu tražiti posao iako će te mjere stupiti na snagu 1. svibnja. Namijenili smo novac u proračunu za izgradnju 4 nova vrtića ove godine i 25 milijuna kuna za prijelazno razdoblje, najam prostora kako bismo svoj djeci pružili adekvatan odgoj, naglasila je.

Slučaj Josipa Jagića 

To je bio potpuno neprimjeren komentar s obzirom na to u kojem je kontekstu nastao i što je kolega htio reći. Mislim da je dobro da se kolega ispričao i time priča može doći svom kraju, zaključila je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!