Ivanjek: Mi smo država koja čuva svoje nebo samo danju

10.09.2019.

08:43

Autor: D.M./HRT

default error photo
Kada Hrvatska kreće u obnovu vojnih zrakoplova, s obzirom na utrku u naoružavanju u regiji, u Studiju 4 govorio je vojni analitičar Jan Ivanjek.
Utrka u naoružanju u regiji se nastavlja. Srbija se naoružava, naime susjedna država ujedinjava vojnu industriju, a Rusija od donacija i ostalih ponuda preko Srbije želi parirati NATO-u susjedstvu. Hoće li Hrvatska odgovoriti na tu činjenicu i kada Hrvatska kreće u obnovu vojnih zrakoplova u Studiju 4 govorio je vojni analitičar Jan Ivanjek.

- Postupak je već krenuo i bitno je da se to što prije izvede. Znamo da će se posebno evaluirati ponude za nove zrakoplove i za one rabljene. Novi su vrlo skupi, a isporuka bi se više čekala, kazao je Jan Ivanjek. Smatra da bi se veoma teško nabavilo 12 zrakoplova s tehnologijom i paketom obuke i logistike za 150 milijuna dolara. Ima prostora za kupnju Mirage zrakoplova. Tehnološki je usporediv s F-16 zrakoplovom, smatra.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

U razovoru je istaknut i problem obuke pilota koji nemaju na čemu letjeti, a zadnji noćni let obavljen je 2011. "Nažalost, sposobnost noćnog leta je zamrla. Postojala je mogućnost da se ona obnovi nakon remonta MiG-ova u Ukrajini, ali to se nije realiziralo. Nažalost, tako je, mi smo država koja čuva svoje nebo samo danju. To je razlog potpisivanja ugovora s Mađarskom. Sposobnost noćnog letenja vratit će se nabavkom novih zrakoplova", rekao je.Odbacio je mogućnost da Hrvatskoj zrakoplove donira, primjerice Rusija - jer je specificirano da se zrakoplovi nabavljaju isključivo od zemalja EU-a i NATO-a. U nastavku gostovanja bilo je riječi o nabavi borbenih zrakoplova i modernizaciji vojske u Srbiji i Mađarskoj. Smatra da se u regiji ne može govoriti o utrci u naoružanju, nego uglavnom o tekućim problemima obnove i revitalizacije vojne sposobnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!