09:59 / 17.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Ivanjek: Novi Zakon ne donosi ništa novo

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hoće li i kako novi zakon o sprječavanju sukoba interesa na bolji način regulirati rad tog povjerenstva u Saboru?
Hoće li i kako novi zakon o sprječavanju sukoba interesa na bolji način regulirati rad tog povjerenstva u Saboru? Resorni ministar - ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako neće biti smjene u Povjerenstvu sukoba interesa. Je li to dovoljno da budu zadovoljni U Studiju 4 govorio je Davorin Ivanjek, zamjenik predsjednice povjerenstva u odlučivanje o sukobu interesa.

"Trenutno je u izradi novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Povjerenstvo je sa svoja dva člana sudjelovalo u izradi tog Zakona, kako bi se isti što više približio dužnosnicima i svekolikoj javnosti", rekao je Ivanjek.

"Mnogi naši prijedlozi nisu implementirani u Zakon. Iz samog obima novog Zakone ne bi se reklo da se radi o nečem novom“, istaknuo je Ivanjek i rekao kako "ovaj Zakon uopće ne izgleda kao prijedlog struke, nego prijedlog ministarstva."

"Povjerenstvo je u svom radu jedno od najtransparentnijih tijela, prije svega gledajući činjenicu da su sjednice Povjerenstva javne“, ističe.

"U svom smo radu napravili veliki iskorak u smislu da je utvrđeno da se treba baviti i nekim etičkim elementima zakona, a to su prije svega načela koja su mnogi dužnosnici povrijedili“, rekao je Ivanjek i dodao kako je"Povjerenstvu Ustavni sud oduzeo ovlasti vezane za pozivanje dužnosnika na podnošenje ostavke.“

"Postavlja se pitanje što je to, ako neki visokopozicionirani dužnosnici komentiraju odluke Povjerenstva koje ih se osobno ne tiču. Je li to pritisak i  dovodi li se u pitanje kredibilitet samog tijela“, naglašava Ivanjek i dodaje kako je Povjerenstvo dokazalo da radi nepristrano.

"Povjerenstvo je korektiv i možemo reći da smo u ovih 6 godina postojanja vidjeli neke pomake u postupanju dužnosnika“, zaključuje Ivanjek.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!