18:59 / 19.11.2020.

Autor: T.D./Dnevnik2/HRT

Ivić: Ne smijemo dopustiti da epidemija upravlja nama

-

-

Foto: - / -

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili na koji način treba mijenjati mjere te očuvati radna mjesta i zdravlje.
Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili na koji način treba mijenjati mjere te očuvati radna mjesta i zdravlje.

➡️Epidemija koronavirusa - nove informacije ➡️Sve o koronavirusu

Ivo Ivić
 rekao je kako se primjenom relativno blagih i lako promjenjivih mjera čija ekonomska cijena nije visoka, dok je epidemija niskog intenziteta, može postići izvrsna kontrola.

- Ako dođemo u situaciju u kakvoj smo sada, epidemija velikih razmjera, nažalost, samo strogim mjerama i strogim nadzorom moći ćemo staviti epidemiju pod kontrolu. Mi smo trenutačno pred pitanjem - tko upravlja nama. Ne smijemo dopustiti da epidemija upravlja nama. Žao mi je ugostitelja, ali i zdravstvenih djelatnika koji moraju gledati patnju bolesnika. Nalazimo se pred ekonomskim i moralnim pitanjem - što dalje, rekao je Ivić. 

Marin Medak komentirao je kraće radno vrijeme noćnih klubova kao jednu od mjera te rekao kako se noćni klubovi nemaju što ni otvarati u ovoj situaciji.

- Njihovo predviđeno radno vrijeme je od 22 sata. Ovdje je Vlada iskoristila oblik da je skratila radno vrijeme, a nije ih zatvorila. Na taj način nije dužna ispoštovati naknade za njihove radnike, nego se ide prema obračunu, padu prometa. Tako ih je izigrala, dok za druge ugostiteljske objekte tih sat vremena dosta znači, prvenstveno svadbama, izjavio je Medak.

Medak je rekao kako su konstantna otpuštanja radnika.

- Krećemo se od 3 do 4 tisuće radnika iz ugostiteljstva otpuštenih na nivou mjeseca, u zadnja 3-4 mjeseca, dodao je.

Marin Medak je izjavio kako se Vlada igra cijelo vrijeme kad je riječ o mjerama, umjesto da je napravila kao neke zemlje EU-a koje su zatvorile ugostiteljske objekte i dale 75 posto ukupnog prometa koji su ostvarili u istom razdoblju lani.

- Treba sačuvati zdravlje i svi članovi naše udruge poštuju mjere. Apeliram na sve ugostitelje da poštuju mjere. Ima puno ugostitelja koji ne poštuju mjere iz razloga što imaju najviši PDV na svijetu, dodao je.

Medak: Organizatori ilegalnih partyja nisu ugostitelji

Marin Medak je istaknuo kako "organizatori ilegalnih partyja nisu ugostitelji".

- To osuđujemo i očekujemo da se zatvore što prije jer to je nama nelojalna konkurencija, rekao je.

Ivo Ivić je izjavio da razumije mlade ljude, ali ako trebaju stroge mjere za odgoj, onda trebaju stroge mjere za odgoj.

- Ne možete očekivati od mlade osobe da shvaća svu cjelinu života, on je nije doživio i ne shvaća je. Mi stariji moramo nametnuti da nas mladi slušaju. Dolazi vrijeme kad nas mladi trebaju slušati, naglasio je Ivić.

Medak je rekao kako očekuje kredite za likvidnost, da ne dođe do blokada tvrtki te da se sačuva ekonomska vrijednost biznisa.

- Nije to velik iznos za koji bi se država zadužila, a spasilo bi se jako puno radnih mjesta. Radi se o 20-30 tisuća radnih mjesta i povezanih djelatnosti, koji su naši partneri. Ti krediti su jedini spas jer mi sad od banaka ne možemo dobiti kredite, naglasio je Medak. 

Proslava adventa

Ivić je istaknuo kako je sad vrijeme kad ni najuža obitelj nije sigurna ako se okuplja.

- Ako djeci ne možete narediti da ne idu u školu, onda ni taj obiteljski krug više nije dovoljno siguran. Ne dolaze nam dani kad bismo se mogli opustiti na proslavama i okupljanima. To će imati visoku cijenu, zaključio je Ivić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!