Belina: Potpuna odsutnost poštovanja prema ljudskom dostojanstvu

28.04.2023.

19:19

Autor: HRT/D.M.

Ivica Belina u Dnevniku HTV-a

Ivica Belina u Dnevniku HTV-a

Foto: HRT / HTV

Šokantne snimke iz zagrebačke bolnice Sveti Duh s tijelima preminulih pacijenata na podu mrtvačnice te snimke iz sisačke bolnice dviju pacijentica na jednom ležaju u Dnevniku je komentirao predsjednik Koordinacije udruga u zdravstvu Ivica Belina. 

'Nitko ne bi stavio dva branitelja u isti krevet'


- Mislim da je ovo pokazatelj potpune odsutnosti poštovanja ljudskom dostojanstvu u sustavu, kako za pacijente, tako i za pokojnike. Slučaj iz Siska pokazuje da imamo građane drugog i trećeg reda - starije osobe iz ustanova. Mislim nitko ne bi stavio dva branitelja u isti krevet, tu sliku nećemo vidjeti, kazao je Ivica Belina.

Dodao je kako se radilo o dvije stare osobe koje se tretmanu nisu mogle niti usprotiviti niti tražiti drugačiji postupak.

Komentirao je tvrdnje da je netko namjerno ušao u mrtvačnicu u KB Sveti Duh i preminule iz hladnjaka stavio na pod kako bi napravio snimku.

- Cijela priča je iznimno morbidna i osobe koje bi to radile s nekom namjerom trebale bi biti vrlo perfidne. I ova je snimka, kao i ona iz Siska - stigla 'iznutra', iz bolnice, kazao je.

Smatra da je očito da je to netko radio s određenom namjerom, a što je točno bilo pokazat će istraga.

Ravnatelj sisačke bolnice prešutio je činjenicu da je jedna žena preminula, a da ravnateljica bolnice Sveti Duh nije danas razgovarala s medijima. Jesu li oni dužni javnosti objasniti što se događa?

- Oni su odgovorni za sve što se događa u njihovoj bolnici. Vjerujem da tijekom dana ne mogu biti informirani baš o svemu, ali u svim ustanovama postoji komuniciranje 'kad se treba gasiti požar'. Mislim da su trebali to iskomunicirati, smatra Belina.

Kako da se pacijenti izbore za svoja prava?


- Mi se konstantno borimo za prava pacijenata, ali promičemo i svijest o obvezama pacijenata. Liječnicima i svim djelatnicima u zdravstvu mogu poručiti samo da je iznimno važno da brane dostojanstvo svoje struke, zaključio je Ivica Belina.

Neadekvatni uvjeti u zdravstvu su, prema njegovu mišljenju, posljedica dugogodišnjeg nerazumijevanja da svako ulaganje u zdravstvo nije trošak. Zdravlje naših građana, dodao je - jedan je od najvažnijih resursa ove zemlje, a tako se još u javnosti ne razmišlja. 

Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja


Na navode Ivice Beline da fotografije iz Siska pokazuju da u sustavu imamo građane drugog i trećeg reda te da "nitko ne bi stavio dva branitelja u isti krevet" reagirali su iz Ministarstva branitelja.

- Žao nam je zbog tog nemilog događaja, no osuđujemo takav sramotan istup i potpuno promašen komentar te nepotrebno stavljanje hrvatskih branitelja u taj kontekst. Ističemo kako hrvatski branitelji dijele sudbinu hrvatskog naroda, kako u Domovinskom ratu tako i u današnjim izazovnim vremenima. A gospodinu Belini predlažemo da pogleda prizore iz rata, kada su hrvatski branitelji ostajali bez dijelova tijela i umirali u najtežim mukama, na bojištima i u logorima. Mislimo da te slike on nije vidio, poručuju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!