16:27 / 18.06.2019.

Autor: D.M./HRT

Ivica Kirin o slučaju Siniše Palma

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ivica Kirin je prozvao novinare i kazao da su neki izvještaji o ovom slučaju "dno dna". Prvi put je javno spomenuto kako je pronevjereno 17 milijuna kuna.
Na sjednici Gradskoga vijeća Virovitice, koju je zatražila oporba, gradonačelnik Ivica Kirin prvi put se javno očitovao o slučaju Siniše Palma, gradskoga pročelnika za financije i proračun, koji je prije dva tjedna pronađen mrtav pokraj Drave. Kirin je Palma kazneno prijavio zbog pronevjere višemilijunskog iznosa na štetu gradskoga proračuna. Na sjednici je prvi put spomenuto da je pronevjereno 17 milijuna kuna.

- Virovitičke institucije šute pa građani postavljaju pitanja 

Kirin nije želio iznostiti detalje, jer se još provodi istraga. No, rekao je da ima subjektivnu odgovornost jer je gradonačelnik, ali ne i objektivnu - jer nije naredio nikakve protuzakonite radnje. Prema njegovim riječima čim je nedavno dobio poziv iz poslovne banke da se događaju čudne transakcije na račun sportske udruge odmah je reagirao. Da je to znao prije - reagirao bi davno.

Kirin prozvao novinare

- S obzirom da sam podnositelj kaznene prijave, ne mogu govoriti o detaljima zbog tajnosti postupka. Pozivam one koje ne obvezuje šutnja da progovore. Duboko sam uvjeren da građani znaju tko je prava žrtva, a tko krivac. Vrijeme će pokazati svoje, kazao je Ivica Kirin koji je prozvao novinare i kazao da su neki izvještaji o ovom slučaju "dno dna". Izvještavanje o ovom slučaju nazvao je "novinarskim šlagerom u blaćenju njega i grada Virovitice". Oporbeni predsjednici Klubova vijećnika, koji su tražili da gradonačelnik podnese ostavku pitali su je li moguće da nitko drugi za to nije znao, a ističu - iz proračuna je nekoliko milijuna kuna nestajalo pet godina. Ivica Kirin odgovorio im da o tome moraju pitati druge institucije, a što se događa s novcem koji je bio na računu banke - ne može znati.

Nakon sjednice Kirin je ispričao novinarima detalje vezane uz dane kada je shvatio da su s računa grada nestali novci i kada je nestao pročelnik Siniša Palm.

Kaznene prijave protiv Kirina

Svi su vijećnici pa i sam gradonačelnik izrazili sućut obitelji Siniše Palma. Prije održavanja same sjednice Gradskog vieća čelnici Mosta istaknuli su da su podnijeli kaznenu prijavu protiv Ivice Kirina, a čelnici Živog Zida to će učiniti sutra - razlog sumnjiva pronevjera gradskog novca, a u gradonačelnikova objašnjena ne vjeruju.Istrazi u slučaju nestanka novca iz virovitičke gradske blagajne komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Kako vam je, pretpostavljam poznato, to djelo spada u katalog Uskočkih djela, dakle u ovom trenutku cijelim postupkom rukovodi Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Policija je tu da sudjeluje po nalogu i u koordinaciji sa USKOK-om i kada oni misle da je trenutak da daju više informacija, oni će to i učiniti, rekao je. Slučaj Palm bio je i jedna od tema aktualnog sata virovitičko-podravske županijske skupštine, a oporbu je zanimalo zbog čega nije bila učinjena obdukcija. "U ovom slučaju radilo se o postupanju na terenu u skladu s pravilnikom i pravilima struke na terenu. Očevid je na licu mjesta obavila krim policija i temeljna policija, a državno odvjetništvo reklo je da nije bilo osnovane sumnje za obavljanje obdukcije", odgovorila je Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!