Analiza izbora: "Puljak ima tri mirne godine, a splitskom HDZ-u slijedi velika rekonstrukcija"

11.07.2022.

11:43

Autor: HRT/IMS

Puljak i Đogaš

Puljak i Đogaš

Foto: Miroslav Lelas/Ivo Cagalj / PIXSELL

Kandidat Centra Ivica Puljak premoćno je pobijedio nezavisnog kandidata HDZ-a i HSS-a Zorana Đogaša u utrci za splitskog gradonačelnika. S gotovo 27 i pol tisuća glasova birača. To je oko 14 tisuća glasova više od protukandidata.

- Ovom pobjedom građani su nama dali podršku da je naše zauzimanje za red i javni interes ispravno, a u sljedeće tri godine ćemo vidjeti primjer da se u jednom velikom gradom kao što je Split može upravljati drukčije nego u zadnjih 30 godina jer oni koji su prije upravljali gradom, poraženi su, rekao je u pobjedničkom govoru novi-stari gradonačelnik Ivica Puljak.

- Građani su donijeli odluku da Split bude grad bez povlaštenih, s javnim natječajima, a ne klijentelizmom, istaknuo je.

- Ovo što će se događati u Splitu je jedan način života, rekao je Puljak i ponovio da će biti gradonačelnik svih građana Splita.


Vlast bi trebao ponovno preuzeti najkasnije u ponedjeljak. Prvog radnog dana planira sjesti s direktorima javnih tvrtki i pročelnicima u Banovini i iznijeti svoj plan rada u sljedeće tri godine. 

Rekao je da će nastaviti projekte svojih prethodnika. Komunalni nered koji vlada Splitom preuzet će Bojan Ivošević.

Važno je kako će biti složeno Gradsko vijeće. Puljku nedostaje jedna ruka. Rekao je kako je razgovarao s Mostom i SDP-om te da je već napravio dogovore.

SDP je danas iznio informaciju da neće tražiti nikakve funkcije. 

Za sada nema informacija iz HDZ-a. Neslužbeno, spominju se i neke ostavke.

Nestranački gradonačelnički kandidat HDZ-a i HSS-a Zoran Đogaš čestitao je u nedjelju navečer Ivici Puljku iz Centra na pobjedi na prijevremenim izborima za splitskog gradonačelnika, a na novinarsko pitanje ostaje nakon svega u politici rekao je "ajmo prespavati".

Đogaš je zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore. Rekao je da su oni koji su izašli na birališta ostvarili svoje demokratsko pravo da većinom glasova izaberu put kojim će grad kročiti iduće tri godine. 

- Ovaj izbor je njihova odluka, ali on obvezuje pobjednika da služi svim građanima, istaknuo je.

- Čestitam gospodinu Puljku i njegovim zamjenicima na pobjedi, ali moram zahvaliti i svima onima koji su prepoznali nas, koji su nam dali glas i vjerovali u nas. Ja i moji zamjenici smo srcem i dušom krenuli u ovu utakmicu i odigrali je iskreno i fer do kraja. Ponosan sam na našu kampanju, koja je bila bez mržnje i uvreda, a hvala i medijima koji su je pratili, rekao je.

Đogaš se nada da će stanje u gradu nakon izbora ići na bolje, "da ćemo se izvući iz krize vlasti i upravljanja".

Analiza drugog kruga izbora u Splitu

- Pobjeda je bila apsolutno očekivana nakon onakvog rezultata u prvom krugu. Koncept nestranačkog kandidata nije ovime propao. Zoran Đogaš možda čak i nije bio problem, puno je veći problem HDZ-ova stranačka organizacija u Splitu koja je u ozbiljnom kadrovskom deficitu i ako se nešto hitno ne promijeni, ne može očekivati povratak na vlast, rekao novinar Damir Petranović.

Smatra da se Ivica Puljak u posljednjih 10-ak mjeseci politički vrlo "izvještio".

- Naučio je fraze, on ima svoju mantru koju uvijek ponavlja, to je uvođenje reda, nametanje narativa o referendumu protiv Keruma i HDZ-a. On je uspješno napravio taj dualizam na izborima da su građani imali samo dvije opcije, dodao je.

Može li Puljak išta u tri godine u Splitu napraviti?

- Split nikad nije imao gradonačelnika u dva mandata, a još bitnije, Split nikad nije imao ovako stabilnu vlast. Od samog početka uvijek su bili problemi oko većine u Gradskom vijeću, uvijek je vlast bila labava i onda se stvarala nestabilnost koja se prelijevala na funkcioniranje grada. Puljak ima izvanrednu priliku, tri mirne godine u kojima može ostvariti nešto od onoga što je zacrtao. U tri godine se ne može dogoditi revolucija, ali on ide na promjenu paradigme u upravljanju gradom. Što se tiče projekata, Puljak bi napravio puno samo kad bi realizirao projekte koje je započeo Krstulović Opara. Tri godine su mali period za osmišljavanje, projektiranje i realiziranje projekata. 

Puljak se nije htio odreći Ivoševića.

- Mislim da je on veliki pobjednik ovih izbora. On je snažna karika Ivice Puljka i mislim da su birači u velikom honorirali Puljka i Ivoševića zato što su instinktivno osjetili da su afere koje su se vezale uz Ivoševića ili bile isforsirane ili namještene. Split je pokazao instinkt, to je neka vrsta dišpeta, koliko god to izlizano zvučalo.

- Kerum kasni već neko vrijeme, od izbora do izbora dobiva sve manje glasova, rekao je novinar Petranović. "Za HDZ je", smatra, "ogromna greška što se odavno nije distancirao od Keruma jer je evidentno da im donosi negativne bodove."

- HDZ je s Kerumom na vlasti u Županiji. Njihova vlast ovisi o Kerumu i tu se događa vezana trgovina u kojoj je glavni akter Ante Sanader. Splitskom i županijskom HDZ-u slijedi velika rekonstrukcija. Morat će hitno naći novo lice koje će pripremati za izbore za tri godine. To je jedini recept kojim se eventualno mogu vratiti na vlast, rekao je.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!