19:46 / 07.08.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Ivo Zorica pobjednik ovogodišnje Bare

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Sinju se ovaj vikend održava 305. Sinjska alka, ove godine zbog koronavirusa pod posebnim uvjetima. Trodnevne alkarske svečanosti počele su današnjom Barom.
Na kraju treće utrke alkari Ivo Zorica i Alen Poljak imali su po šest punata, dok je u pripetavanju Poljak pogodio u ništa, a Zorica u sridu pa je tako Ivo Zorica s ukupno devet punata osvojio 305. Baru.

Ovogodišnji natjecatelji 305. Sinjske Alke su alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, njegov zamjenik Ante Runje, slavodobitnik prošlogodišnje Alke Frano Ivković, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Nenad Marić, Alen Poljak, Tino Radanović, Mario Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Ante Zorica, Ivo Zorica i debitant Martin Šušnjara.

Alkarske svečanosti se zbog pandemije koronavirusa ove godine održavaju u posebnim okolnostima, u kojima su se, među ostalim, alkari pripremali u dvije odvojene skupine, mjesta na tribinama su znatno smanjena, pa će tek četvrtina gledališta biti popunjena, no zato se ulaznice nisu prodavale. Uz to je odgođena i svečana večera.

Sinjska Alka se održava početkom kolovoza, tijekom tri dana vikenda. Petkom se uvijek održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka. Slavna je to viteška igra nastala prije 305. godina u čast čudotvorne Gospe sinjske koja je pomogla Sinjanima i cijeloj Cetinskoj krajini u obrani od Turaka. Alku je 2010. godine UNESCO uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine.

Sutra je na redu Čoja, a u nedjelju Alka na kojoj se očekuje dolazak hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Mirta Šurjak, novinarka HRT-a javila se u Dnevnik s informacijama o organizaciji. 

- Ove godine Sinjska alka je pod posebnim povećalom i uvjetima epidemiologa. Umjesto preko 5 000 mjesta u publici, ovdje će biti ispunjena tek četvrtina mjesta u publici. Neće biti ni tradicionalne večeri slavodobitnika nakon Sinjske alke, ali važno je da se usprkos koronavirusu Sinjska alka ipak održava, rekla je Šurjak.

- Bile su nam bitne dvije stvari. Prva stvar je kontinuitet održavanja Alke, a druga stvar je sigurnost naših gledatelja koji budu na alkarskim tribinama, naših gostiju i to je u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, nacionalnim i županijskim, dogovoreno da četvrtina gledališta bude ispunjena, naravno da ta socijalna distanca je vrlo bitna i mi smo to omogućili i siguran sam da nikakve mogućnosti zaraze na alkarskom trkalištu neće biti, govori dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj.

Tema dana: Ove godine osim Alke u fokusu je i Maraton lađa

Svake godine u ovo vrijeme jug Hrvatske postaje društveno, turističko i političko središte zemlje - razloga čak dva - Sinjska alka i Maraton lađa.

Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve.

Ove godine održat će se uz posebne uvjete, ali u dobro poznatom duhu junaštva, ponosa i tradicije.

I uz već tradicionalan prijenos Sinjske alke na HRT-u, ove subote, prvi put u povijesti, Hrvatska televizija prenosit će i Maraton lađa na Neretvi.

U Temi dana gostovali su gradonačelnica Sinja Kristina Križanac te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!