08:29 / 08.06.2019.

Autor: HRT

Iz arhive HRT-a: Prva Povorka ponosa

-

-

Foto: - / -

Organizatori su ponosni što je skup s njihove strane prošao dostojanstveno. Poručuju da su oni koji ih vrijeđaju manjina i nadaju se da demokracija u Hrvatskoj, a time i ostvarivanje njihovih prava kroz promjene zakona, ima budućnost.
Prva Povorka ponosa u Hrvatskoj održana je 29. lipnja 2002. godine u Zagrebu. Oko 200 sudionika bilo je izloženo brojnim verbalnim uvredama pojedinih skupina ljudi koji su se protivili organiziranju "Zagreb Pridea", a u jednom trenutku na njih je bačen i suzavac.

- Pride "Osamnaest ponosnih godina" 

Povorku su osiguravale jake policijske snage. Potporu zajednici LGBTIQ osoba dali su neki političari i aktivisti civilnog društva te strani predstavnici u Hrvatskoj, a među njima je bio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Organizatori su ponosni što je skup s njihove strane prošao dostojanstveno. Uz poruku da su oni koji ih vrijeđaju manjina i nadu da demokracija u Hrvatskoj, a time i ostvarivanje njihovih prava kroz promjene zakona ima budućnost. 

- Izlaskom na ulice rušimo gomile mitova i predrasuda. Prestajemo biti opskurna grupa i postajemo prijatelji, kazala je tada Sanja Juras iz Udruge "Kontra". Dorino Manzin, predstavnik Udruge "Iskorak", rekao je da su sve predrasude pale u vodu jer se pokazalo da je taj skup bio jedan od najobičnijih, kao i svaki drugi.

Budući da je organiziranje povorke ponosa u Hrvatskoj ove godine "doživjelo punoljetnost", nasilnih scena iz 2002. ne bi trebalo biti.

Pogledajte izvještaj u središnjem Dnevniku HRT-a s prve Povorke ponosa.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!