Iz bolnica poručuju da nema razloga za brigu

26.07.2019.

21:34

Autor: T.D./Hina

default error photo
Općoj županijskoj bolnici Vinkovci blokiran je račun. Zbog kamata na dug blokirala ju je jedna veledrogerija. A dubrovačkoj bolnici na naplatu je došlo 166 mil. kn.
Općoj županijskoj bolnici Vinkovci blokiran je račun. Zbog kamata na dug blokirala ju je jedna veledrogerija. Dug vinkovačke bolnice iznosi oko 80 milijuna kuna, a gotovo 99 posto limita, koji iznosi 12 milijuna kuna, u toj zdravstvenoj ustanovi odlazi na plaće i režije. Uprava poručuje da blokada neće utjecati na liječenje jer do prekida dostave lijekova, tvrde, nije došlo.

- Situacija ništa ne mijenja u smislu pacijenata i liječenja u Općoj bolnici Vinkovci. Svi pacijenti koji se liječe u Vinkovcima i koji će se idući dan liječiti mogu biti bez brige. Lijekova ima dovoljno i nema najave prekida opskrbe. Ova blokada znači samo otežavajuće financiranje poslovanja bolnice, izjavio je ravnatelj bolnice Krunoslav Šporčić.- O blokadi računa izvijestili smo Vukovarsko-srijemsku županiju kao osnivača i vlasnika ustanove te nadležno ministarstvo i čekamo njihove poteze, kazala je glasnogovornica Opće županijske bolnice u Vinkovcima Sonja Marinković. Županija uvjerava da će unatoč blokadi biti novca za plaće liječnicima. Tvrde da će ga sami osigurati, ali dugoročno rješenje očekuju od ministarstva.


Ukupni dug dubrovačke Opće bolnice je 216 milijuna kuna, a na naplatu je stiglo 166 milijuna. Iz bolnice poručuju da je u izradi financijski plan rješavanja duga. Također kažu da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost. - Imali smo manje obustave, kojima dobavljači upozoravaju na neodrživost njihovog statusa i njih smo uspjeli nadoknaditi. Potpune blokade se ne bojimo, jer se pacijenti moraju liječiti. Mi radimo normalno i normalno se opskrbljujemo, kaže ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!