19:36 / 17.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Iz Calzedonije prozivaju gradsku upravu, Varaždin demantira optužbe

Varaždin (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Varaždin (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Iz Grupe Calzedonia tvrde da su čelnici Grada Varaždina i gradski Stožer Civilne zaštite uputili putem medija neargumentirane optužbe da su tvornice Grupe Calzedonia u Varaždinskoj županiji izvor zaraze SARS-Cov-2 virusom s incidencijom od 25 do 40 posto.
Nakon brzog testiranja zaposlenika Grupe Calzedonia u Varaždinu, kojem je dobrovoljno pristupilo 1747 zaposlenika, utvrđeno je da je pozitivno na koronavirus 55 zaposlenika, odnosno 3,1 posto, priopćili su u četvrtak iz Grupe Calzedonia.

➡️ Na Znanstvenom savjetu razgovaralo se i o propusnicama
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Plenković: Najmanje šest mjeseci da se cijepi najveći dio populacije

U priopćenju su ustvrdili da su čelnici Grada Varaždina i gradski Stožer Civilne zaštite uputili putem medija neargumentirane optužbe da su tvornice Grupe Calzedonia u Varaždinskoj županiji izvor zaraze SARS-Cov-2 virusom s incidencijom od 25 do 40 posto.

Bez ikakvih dokaza, brojki, analiza, a na osnovu anonimnih prijava nikad predočenih javnosti, čelnici Grada Varaždina teškim su optužbama za kažnjivo djelo širenja zaraze stigmatizirali naše tvrtke, a samim time i zaposlenike koji su zajedno sa svojim obiteljima zbog toga doživljavali neugodnosti u sredinama u kojima žive, ističe se u priopćenju.

Iz Grupe nadalje tvrde da niti jedna njihova tvrtka nikad nije bila kontaktirana, odnosno da im nikad nije upućen nikakav upit o epidemiološkom stanju u njihovim tvornicama te da nitko iz Grada Varaždina nije ponudio testiranje niti jednoj njihovoj tvrtki, pa tako niti tvrtki COMPROM PLUS d.o.o. koja posluje na području grada Varaždina.

U priopćenju Grupe Calzedonia navodi se kako je "takav pristup ozbiljnim investitorima, a pogotovo stranim, jasna poruka da nisu dobrodošli u grad Varaždin.

Grad Varaždin: Nismo spominjali tvrtku Calzedonia kao izvor zaraze

Iz uprave Grada Varaždina u četvrtak navečer su reagirali na priopćenje iz Grupe  Calzedonia, navevši da Grad ni gradski Stožer civilne zaštite nisu spominjali tu tvrtku kao izvor zaraze koronavirusom.

Varaždinska gradska uprava ističe da niti gradonačelnik niti voditelj gradskog Stožera CZ nisu spominjali tvrtku Calzedonia kao izvor zaraze. To je jasno već i po tome što je testiranje u Calzedoniji najavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Capak, dakle niti je Grad predložio niti je mogao izabrati Calzedoniju, dodaje se.

U priopćenju stoji i da je Grad Varaždin još u studenome tvrdio da se po broju zaraženih u pojedinim općinama jasno vidi kako je najviše zaraženih osoba u onim gradovima i općinama u kojima su najveće gospodarske zone, a to su Varaždin, Ludbreg, Kneginec i Trnovec te da se zaraza mogla učinkovitije spriječiti da se tada krenulo s testiranjem.

Navodi se i kako Grad Varaždin nije osnivač zdravstvenih ustanova pa nije ni mogao ponuditi testiranje, nego je mogao samo ponuditi sufinanciranje kupnje testova.

Što se pak tiče tvrdnje o odnosu grada prema stranim investitorima, Calzedonia sama sebi skače u usta jer su upravo na području grada u roku od nekoliko mjeseci ostvarili svoju investiciju 2006. godine, stoji u priopćenju Grada iz kojeg poručuju i da ljudi, osobito bolesni, nisu statistički podaci nego osobe.

Dodaje se kako je na pitanje novinara zašto je Nacionalni stožer odlučio početi brza testiranja upravo u Grupi Calzedonia, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar odgovorio da ne zna zašto je tako odlučeno jer nema tu informaciju.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!