14:19 / 28.05.2019.

Autor: Z.A./HRT

Iz HRT-ove arhive: povijesno postrojavanje u Kranjčevićevoj

Foto:HRT

Foto:HRT

Foto: - / HRT

U povijesnom događaju u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu uz svečani mimohod prvi su put 1991. predstavljene brigade ZNG-a.
U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske podsjetimo se da je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991. održana prva službena smotra brigada Zbora narodne garde.

U mimohodu su sudjelovali i predstavnici policije, Počasne predsjedničke garde, kao i povijesna postrojba sinjskih alkara. Postrojene su formacije od oko 800 vojnika naoružanih modernim oružjem, desetak protuzrakoplovnih sustava, nekoliko oklopnih transportera i nekoliko oklopnih automobila.

Ustrojene su prve četiri legendarne brigade ZNG-a, buduće gardijske brigade HV-a: 1. gbr. Tigrovi, 2. gbr. Gromovi, 3. gbr. Kune i 4. gbr. Pauci.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!