18:56 / 10.07.2019.

Autor: Sunčica Findak/HRT

Iz hrvatskog i matematike na maturi su lošiji rezultati nego lani

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Upravo su matematika i hrvatski bili "kamen spoticanja" za 8800 maturanata nakon prvih rezultata, za razliku od prošle godine kada je negativnu ocjenu iz tih predmeta dobilo njih 7522. Pragovi prolaznosti jednaki su kao lani.
Za oko 34.000 maturanata najstresniji dio mature bio je danas u podne, kada su objavljeni prvi rezultati. Alarmantan je podatak da se povećao postotak negativnih ocjena iz obveznih premeta, matematike i hrvatskog jezika, i to čak 3% u odnosu na lani. Konačni rezultati znat će se za pet dana.

- Danas počinje državna matura 
- Državna matura: Učeniku koji bude uhvaćen u varanju, poništavaju se ispiti 

Upravo su matematika i hrvatski bili "kamen spoticanja" za 8800 maturanata nakon prvih rezultata, za razliku od prošle godine kada je negativnu ocjenu iz tih predmeta dobilo njih 7522. Pragovi prolaznosti jednaki su kao lani. - Da će se trend loših rezultata nastaviti pokazivali su rezultati s međunarodnih ispita učenika iz RH, za koje nitko nije mario. Stajali su u ladicama, kaže ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić. Npr. za prolaz u matematici, koja je imala prag od 25%, bilo je potrebno odgovoriti točno na samo 12 zadataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!