Milanovićev ured: Čemu služi Plenkovićev ministar obrane?

05.11.2021.

17:58

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Zoran Milanović i Mario Banožić

Zoran Milanović i Mario Banožić

Foto: HRT / HTV

Iz Ureda predsjednika stiglo je pisano priopćenje nakon premijerove najave sastanka koji će s vojnim zapovjednicima održati u ponedjeljak.

U priopćenju se ističe da do jučer premijera vojska nije zanimala, a još manje problemi u njoj, kao i to da je premijer Andreju Plenkoviću vjerovao samo ministru Mariju Banožiću, čak i kad je o problemima bio upozoren javno, a prije toga i predsjednikovim pismom.

- Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odlučio je održati sastanak s kolegijem zapovjednika Hrvatske vojske i to zato – pazite sad ovo, citiramo – kako bi čuo koji su to točno problemi i otvorena pitanja u HV-u. Do jučer skoro, predsjednika Vlade vojska nije uopće zanimala, još manje ga je zanimalo koji su točno problemi u njoj, a sve što ga se o vojsci pitalo delegirao je, pun povjerenja, na svog ministra obrane Marija Banožića.

Pa čak i kad je bio javno upozoren, a prije toga i osobnim pismom Predsjednika Republike, o konkretnim i točnim problemima, o tome kako njegov ministar obrane krši zakon svojim kadrovskim odlukama i uvodi nered u vojnu hijerarhiju, predsjednik Vlade vjerovao je samo svom ministru. Vjerovao do te mjere da ga je proglasio “najstabilnijim”.

A sada odjednom predsjedniku Vlade potreban je sastanak s vojnim zapovjednicima da bi se točno informirao o stanju u vojsci, da bi čuo koji su to problemi. Od svog Baneta očito saznaje netočno. A izgleda da svom “najstabilnijem” ministru baš i ne vjeruje ako mu vojni zapovjednici trebaju reći istinu.

Dobro je što predsjednik Vlade o problemima u vojsci napokon želi čuti od mjerodavnih i upućenih, dakle od vojnih zapovjednika, jer od svog ministra nije i ne može ništa točno čuti. Pitanje je samo što onda radi i čemu služi njegov ministar obrane?

I da, kad već to predsjednika Vlade zanima, sastanak Predsjednika Republike s vojnim zapovjednicima dogovoren je s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjom i savjetnikom Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem još prije tjedan dana jer se za takve sastanke treba pripremiti, piše u priopćenju na stranicama Ureda predsjednika RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!