22:55 / 01.05.2018.

Autor: I.B./Hina

Iz mora u Umagu izvađena i uništena protubrodska mina

Foto: PU Istarska

Foto: PU Istarska

Foto: - / -

Zahtjevna akcija uklanjanja protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata, koja teži oko 500 kilograma, od čega je 300 kg eksploziva, počela je u ponedjeljak.
U krugu nekadašnje cementare u Umagu uništena je protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja je izvađena iz umaškog akvatorija, priopćila je večeras Policijska uprava istarska.

Zahtjevna akcija uklanjanja protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata, koja teži oko 500 kilograma, od čega je 300 kg eksploziva, počela je u ponedjeljak, a nastavljena u utorak ujutro kada je mina izvađena iz mora.

Nakon što su ronioci specijalne policije zajedno sa službenicima protueksplozijskog odjela PU istarske  osigurali potrebne sigurnosne uvjete i iz mine uklonili inicijalni mehanizam, mina je transportirana u bivšu umašku cementaru. Ondje je u kontroliranim uvjetima uništena spaljivanjem.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ih sami ne uklanjaju, već da o tome odmah obavijeste policiju.

"U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s plutačom, te dojaviti policiji. U slučaju podizanja minsko-eksplozivnog sredstva ribarskom mrežom i podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, ne vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more, kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo", izvijestila je policija čiji će djelatnici u takvim slučajevima na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!