Iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjeno 13 bankomata

24.08.2019.

12:54

Autor: V.K./Hina

default error photo
U proteklom tjednu, kada su temeljem gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri na snagu stupila prva rješenja o njihovom uklanjanju.
U proteklom tjednu iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjeno je 13 bankomata, izvijestila je u subotu dubrovačka gradska uprava.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Učinjeno je to temeljem gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri. Na snagu su stupila prva rješenja dubrovačkog komunalnog odjela o njihovom uklanjanju. prethodno su provedeni upravni postupci i istekli su zakonski rokovi za prilagodbu.

Do danas je izdano jedanaest rješenja o izvršenju putem novčane kazne, a sami vlasnici su u zadnjih sedam dana uklonili ukupno 13 bankomata i to četiri u ulici Od Puča, tri sa Straduna, po dva iz Boškovićeve i Široke ulice te po jedan iz Restićeve ulice i s Gundulićeve poljane, navode iz dubrovačke gradske uprave.

Ističu kako će Komunalno redarstvo nastaviti svakodnevno provjeravati u povijesnoj jezgri lokacije bankomata koji ne udovoljavaju gradskoj odluci te za svaki dan ispisivati visoke kazne.

Navode kako postoji najava da će i preostali bankomati, postavljeni bez suglasnosti konzervatora, biti uskoro uklonjeni.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem lipnja izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Bankomati su morali biti uklonjeni u roku 30 dana od dana stupanja na snagu odluke, ukoliko vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorirali od početka ovog tjedna svakodnevno su ispisivane dnevne kazne - 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Prema smjernicama, između ostalog, bankomati i tehnika njihove ugradnje ne smiju oštetiti kulturno dobro, a mjesto i način ugradnje ne smiju naštetiti arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjjima zgrade.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na povijesnim pročeljima, niti se dozvoljava postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima.

Traži se i vizualna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tipkovnica) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svijetleći i reklamni dijelovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!