20:31 / 26.06.2021.

Autor: HRT

Iz SDP-a odgovorili na optužbe SDP-a BiH da su desničari

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu

Foto: Petar Galebov / PIXSELL

- Bez namjere da dalje polemiziramo, odbacujemo teze SDP BiH kako SDP Hrvatske provodi "desničarsku" politiku prema BiH. Poštivanje Ustava, kako hrvatskog tako i onog BiH, te Daytonskog sporazuma, koji je donio mir u BiH, ali i ostavio neka neriješena pitanja koja su pozvani riješiti svi narodi u BiH među sobom, nije „desničarska“ politika, već odgovorna politika zasnovana na Ustavu i zakonima, stoji u priopćenju koje potpisuje politička tajnica SDP-a Hrvatske Mirela Ahmetović.

U priopćenju odbacuje i "neprimjerenu retoriku prema Toninu Piculi kao čovjeku koji je osvjedočeni prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana".

- SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj BiH i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu. To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone „desničari“, što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?, dodaje se u priopćenju.

Naglašava se kako SDP nikome u BiH ne nameće koga da bira, ali i da očekuju da se svakom građaninu omogući da slobodno bira vlastite predstavnike i da se nikoga ne dovodi u podređeni položaj, u skladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH. Dodaje se kako očekuju od "stranaka koje se nazivaju građanskima da ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu".

- Obrana građanskog koncepta BiH ne brani se nediplomatskim priopćenjima, već traženjem dogovora koji će rezultirati da se svi građani u BiH osjećaju dobro i poželjno. Na tom tragu djeluje i SDP Hrvatske i pruža potporu svim demokratskim procesima unutar BiH, te teritorijalnoj cjelovitosti BiH. (...) Svako nasilno narušavanje Daytonskog sporazuma dovodi do daljnje destabilizacije i ugrožava budućnost cjelovite BiH. Upravo to ide na ruku onima koji s vremena na vrijeme prijete odcjepljenjem od BiH, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!