00:19 / 31.12.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Iz Siska u Zagreb evakuirana 183 pacijenta

-

-

Foto: - / -

Iz oštećenog dijela sisačke bolnice 183 bolesnika evakuirana su u zagrebačke bolnice. U neoštećenom dijelu bolnice ostalo je 50 pacijenata. Dobra je vijest da Hitna pomoć može raditi s maksimalnim kapacitetima.
Iz oštećenog dijela sisačke bolnice 183 bolesnika evakuirana su u zagrebačke bolnice. U neoštećenom dijelu bolnice ostalo je 50 pacijenata. Dobra je vijest da Hitna pomoć može raditi s maksimalnim kapacitetima.

Jedna od onih koji su prebačeni u Zagreb i oporavljaju se u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice je i  gospođa Vesna Dizdarević. U utorak u 12.19 izgubila je svijest.

- Radila sam u trgovini. Kad se zaljuljalo, bacilo me na pod i tako sam  ostala ležeći u nesvijesti, pa sam prebačena u Zagreb, kazala je.

Doktor Vide Bilić, pročelnik Zavoda za kirurgiju kralježnice Klinike za traumatologiju, kaže da se radilo o dvije gospođe koje su imale teže ozljede te se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja.

U većem dijelu zgrade Opće bolnice u Sisku kreveti su prazni, čuje se tišina, a vide se ostaci krvi. Od tuda su u utorak navečer helikopterima i vozilima hitne pomoći evakuirani pacijenti. Sisački liječnici su u srijedu ujutro došli na posao. Hitne pacijente zaprimali su u zgradi ginekologije. U KB Dubrava su iz Siska i Petrinje prebačena 54 teže oboljela Covid pacijenta, a osam ih je na respiratoru.

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava kaže da su tijekom utorka imali ukupno 74 prijema.

- Naši su se ljudi i sami javili. Došli su od kuće. To je nešto što pokazuje solidarnost i zajedništvo u ovakvim okolnostima, kazao je Lukšić.

U zagrebačku Arenu iz sisačke bolnice prebačeni su svi oni s blažim simptomima koronavirusa. Devetnaest pacijenata sa sisačkog odjela palijative premješteno je u Kliniku za psihijatriju Vrapče.

- S obzirom da se radi uglavnom o osobama starije životne dobi te da nisu imali mobitele, nisu se niti mogli javiti svojim obiteljima. Mi smo stoga odmah ujutro nazvali njihove obitelji, kazao je Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Osim u Zagreb, dio stradalnika iz Gline, Petrinje i Siska prebačen je i u Karlovac. A da je Hrvatska još jednom pokazala veliko srce, svjedoče prizori ispred Zavoda za transfuzijsku medicinu u Zagrebu. U dugim redovima stajali su građani spremni darivati krv.

- Ovakvi redovi se ne pamte još od vremena Oluje kad su isto tako darivatelji dolazili i čekali u redu do Petrove, kazala je Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!