17:50 / 27.01.2019.

Autor: S.F./T.V./HRT

Iz strukovnih škola lakše na maturu

-

-

Foto: - / -

Nije tajna da su zbog priprema za državnu maturu, posebice učenika strukovnih škola - roditelji dizali i kredite kako bi svojoj djeci omogućili da nadoknade gradivo koje nisu imali tijekom školovanja.
Poznato je da je državna matura prilagođena gimnazijalcima, pa se oni iz strukovnih škola moraju dobro potruditi ako je žele položiti i upisati se na fakultet. No reforma školstva i za njih donosi novost. Za nekoliko dana u tisak idu kurikulumi za općeobrazovne predmete strukovnih škola koji će biti gotovo jednaki gimnazijskim programima.

Nije tajna da su zbog priprema za državnu maturu, posebice učenika strukovnih škola - roditelji dizali i kredite kako bi svojoj djeci omogućili da nadoknade gradivo koje nisu imali tijekom školovanja. Škole koje imaju i strukovne razrede i gimnazijske najbolje vide razliku.

- Da gimnazijalci puno bolje uspjevaju jer je njima sve prilagođeno, a sturkovnjacima je ipak teže doći do tog željenog fakulteta, kaže Nikolina Fjačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska. Kaže kako ih potiču da idu na državnu maturu.

- Često dobijemo one tužne odgovore, m to ne možemo, nemamo novaca, moramo platiti dodatne poduke, naši roditelji to ne mogu i zbog toga nažalost ne idu dalje, objašnjava.

I zato je ova vijest još vrednija.

- U strukovnim školama kurikulumi općeobrazovnih predmeta koji vode prema državnoj maturi bit će praktički jednaki onima koji su u gimnazijskim programima, najavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

- Ono što je ključno je da se državna matura koja će se koncipirati prema novim kurikulima i koja će moratipercipirati nov oblik nastavnih metoda, novu nastavu, smanjiti razlike između strukovnih škola i gimnazija, kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, Zadar.

- Nadam se da će to biti puno lakše i da će pložiti maturu bez dodatnih priprema, rekla je Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin.

- U  mom razredu su svi zainteresirani za državnu maturu i da imaju dobre rezultate, kaže Rudolf.

Novi pristup, novi programi, ali samo da ne ostane stari običaj gimnazijalaca, da se za  svaki slučaj ide još i na dodatne pripreme. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!