20:03 / 05.08.2019.

Autor: Mirta Šurjak/T.V./HRT

Iza uspješnog alkara stoje njegove alkarice - majka i supruga

-

-

Foto: - / -

Opremiti alkara za trku odgovoran je i nimalo lagan posao, koji gospođa Anđelka i snaha Lucija rade s puno ljubavi i strpljenja već 6 godina, otkad je Frano debitirao kao alkar kopljanik.
Još traje slavlje u Brnazama kod Sinja. Slavodobitnik 304. Sinjske alke sa 7 punata je Frano Ivković. Ovo mu je druga osvojena Alka. Prvi put slavio je prije četiri godine, na jubilarnoj 300. alci.

Čvrsta desnica. Oko sokolovo. I dva pogotka u sridu. S još jednim puntom iz prve trke, a ukupno 7 punata, Frano Ivković drugi put pobjednički plamenac donio je u rodne Brnaze pokraj Sinja.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Feštalo se u Brnazama sve do jutra. Bilo je, kažu, više od 500 ljudi. Slavodobitniku i njegovu alkarskom momku Mariju Blajiću ni nakon neprospavane noći nije bilo teško stati pred kamere. Takav je, kažu, red i običaj, radost podijeliti sa svima.

Iza svakog uspješnog alkara stoje i njegove alkarice. Majka i supruga. Opremiti alkara za trku odgovoran je i nimalo lagan posao, koji gospođa Anđelka i snaha Lucija rade s puno ljubavi i strpljenja već 6 godina, otkad je Frano debitirao kao alkar kopljanik.

- Treba pripremiti prije Alke sve. Ručak za cijelu užu obitelj. Pa onda treba obući alkara. Treba da svako puce, svaki botun nude na mistu, jer ako ispadne, diskvalificirat će ga, objašnjava supruga slavodobitnika. 

- Majka kao majka, ponosna sam na svoga Franu i zahvalna čudotvornoj Gospi Sinjskoj što mi je uslišila molitve, ističe ponosna majka.

Čudotvorna Gospa Sinjska zaštitnica je alkara, sinjskih vitezova. Već puna 3 stoljeća. Uz njezinu nebesku pomoć, Frane je, kaže, stigao do pobjede.

- Neopisiv je to osjećaj za onog koji to nikad nije doživio. Hoće srce vanka iz grudi iskočit, objašnjava Frano.

Alka - simbol otpora, prkosa, domoljublja i slobode, utkana je duboko u srca svih Cetinjana. S njom se rađaju. Za nju žive. Tu neizrecivu ljubav i tradiciju prenose i na svoju djecu. Pa će tako možda i Franin sin Pave jednog dana ponosno jahati u alkarskoj odori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!