Izabrani članovi Državnog sudbenog vijeća

08:16 / 06.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državno sudbeno vijeće (DSV) u novom bi sazivu, slijedom nepravomoćnih rezultata izbora za sedam članova tog tijela iz redova sudaca, trebalo dobiti većinu novih članova.
Državno sudbeno vijeće (DSV) u novom bi sazivu, slijedom nepravomoćnih rezultata izbora za sedam članova tog tijela iz redova sudaca, trebalo dobiti većinu novih članova s obzirom na to da je od sadašnjih članova ponovno izabran jedino sudac splitskog Županijskog suda Neven Cambi, dok se ostali nisu kandidirali iako ih je većina na to imala pravo.

Po nepravomoćnim rezultatima iz redova sudaca Vrhovnog suda koji daje dva člana u DSV najviše glasova od 38 birača dobili su Darko Milković (28 glasova) i Gordana Jalšovečki (14 glasova).

Iz reda sudaca visokih sudova najviše glasova dobila je Mirta Matić s Visokog trgovačkog suda. Županijske sudove u Sisku, Velikoj Gorici i Zagrebu po nepravomoćnim rezultatima izbora trebala bi predstavljati zagrebačka sutkinja Lidija Vidjak.

Iz reda sudaca županijskih sudova u Dubrovniku, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zadru najviše glasova dobio je dosadašnji član DSV-a Neven Cambi sa splitskog suda, dok je sudac Županijskog suda u Bjelovaru Antun Dominko dobio najviše glasova iz reda sudaca Županijskih sudova u Bjelovaru, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Vukovaru. Prvostupanjske sudove u novom sazivu trebao bi predstavljati Goran Goluža, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Izbori za članove DSV-a iz redova sudaca održani su 31. siječnja, a u popisima birača bio je upisan 1751 sudac.

Pravomoćni rezultati nakon isteka roka za prigovore

Nakon isteka rokova na prigovore, povjerenstvo za izbor članova DSV-a objavit će pravomoćne rezultate. Dosad su prema neslužbenim rezultatima zaprimljena dva prigovora, no dosadašnja praska pokazuje da većina prigovora bude odbijena.

Članovi Državnoga sudbenog vijeća biraju se na razdoblje od četiri godine, a nitko ne može biti biran više od dva puta.

Od sedmorice aktualnih članova DSV-a kojima mandat istječe 2. ožujka ponovno se kandidirao jedino Cambi iako su se svi ostali članovi, osim Mije Galiota, mogli kandidirati još jedanput.

Cambi je po pisanju medija krajem prošle godine trebao temeljem presude Općinskog suda u Splitu dobiti od Jutarnjeg lista 50 tisuća kuna naknade za duševne boli izazvane intervjuom objavljenom u studenom 2017. u kojem je  saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, govoreći o pravosuđu DSV nazvao izvorom korupcije. Iako u tom intervjuu nije spomenut ni jedan član DSV-a, Cambi je podigao privatnu tužbu protiv Jutarnjeg lista.

DSV se sastoji od 11 članova, a uz sedam sudaca čine ga dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz redova oporbe. Prema neslužbenim podacima, za članove DSV-a iz redova profesora izabrani su dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Igor Gliha koji je član i u sadašnjem mandatu te Mario Vinković s osječkog pravnog fakulteta. 

Predstavnici politike Orsat Miljenić i Željko Lacković ostat će članovi DSV-a u novom sazivu jer im četverogodišnji mandat ističe krajem 2020. godine.

DSV samostalno odlučuje o imenovanju, napredovanju, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda, te sudjeluje u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i drugog pravosudnog osoblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!