Zagreb obilježava sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

17.11.2021.

19:08

Autor: Hina/HRT/D.S.

Odavanje počasti žrtvama

Odavanje počasti žrtvama

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U Ulici grada Vukovara u Zagrebu večeras je svečano odana počast žrtvama stradanja u Vukovaru i Škabrnji, a građani su simbolično, kao i svake godine, zapalili svijeće i lampione uzduž devet kilometara duge ulice. Prije danas izaslanstvo Grada Zagreba položilo je vijence kod Spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve - Zid boli te Središnjeg križa na groblju Mirogoju u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izaslanstvo su vodili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.


- Vukovar, kao mjesto posebnog pijeteta, ima posebnu ulogu i mjesto u povijesti uspostave samostalne Republike Hrvatske i predstavlja simbol hrabrosti i nesebične žrtve. Ovim simboličnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odajemo počast svim žrtvama Vukovara i Škabrnje, rekao je gradonačelnik Tomašević.


U izaslanstvu Grada Zagreba također su bili zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih, zastupnici u Gradskoj skupštini i članovi Odbora za branitelje Daniela Širinić, Svibor Jančić i Tihomir Milovac.


Gradonačelnik Tomašević u četvrtak ide u Vukovar gdje će sudjelovati u Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2021. pod nazivom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".


I reći ću vam samo još jednu stvar - Zapamtite Vukovar


Događaj u Ulici grada Vukovara organizirao je Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb - Trnje uz pomoć 50 braniteljskih udruga pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar - Zapamtite Vukovar".


Središnje događanje obilježavanja spomena na Vukovar i Škabrnju bilo je ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a uveličali su ga brojni građani te Simfonijski puhački orkestar OSRH te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta.


Izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić naglasio je kako 30. godišnjica sjećanja na Vukovar još više budi ponos na te dane slave i časti.


- Veliki broj hrvatskih branitelja će se odazvati, ne samo večeras ovdje, nego sutra i u Vukovaru. Nažalost zbog epidemioloških mjera situacija je znatno otežana, ali ja se nadam da će sve proći u redu, rekao je Nekić.


Nekić je naglasio kako je jedna od glavnih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja očuvanje sjećanje na Domovinski rat, što oni čine putem svojih programa, obljetnica, sufinanciranjem knjiga i filmova o Domovinskom ratu, te da taj spomen prezentiraju generacijama koje ga nisu doživjele.


Dvadeset osnovnoškolaca zapalilo je lampione koji su tvorili riječ Vukovar, a kadeti Vojnog učilišta podignuli su transparent na kojem je pisalo "I reći ću vam samo još jednu stvar - Zapamtite Vukovar".


Vukovarsko svjetlo mira ove je godine donio zagrebački branitelj Vukovara, Darko Zlodi, u pratnji pripadnika Zapovjedništva za potporu HV-a i pripadnika Počasne postrojbe MUP-a.


Zlodi je svjetlo postavio uz pomoć Maše i Davida Durmeša koji su dobili Vukovarsko svjetlo mira od vukovarskog župnika fra Ivice Jagodića.


Lampione su također položili izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Krunoslav Katičić, izaslanik Grada Zagreba, predsjednik Skupštine Joško Klisović, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih, izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović te državna tajnica MUP-a Sandra Šimić Petrinjak, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, izaslanik Glavnog stožera HV-a Miro Čolić te veleposlanica Republike Bugarske Genka Georgieva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!