Sastanak izaslanstva Suda EU-a i Vrhovnog suda RH

23.05.2022.

10:06

Autor: HRT

Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts

Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U posjet Hrvatskoj stiglo je izaslanstvo Suda Europske unije na čelu s predsjednikom Koenom Lenaertsom. Sastali su se s predstavnicima Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a na neformalnom sastanku hrvatsko izaslanstvo upoznalo je kolege s time kako funkcionira Vrhovni sud. Izaslanstvo je primio i premijer Andrej Plenković, a službeni posjet nastavlja se sutra. 

U okviru posjeta danas su se sastala izaslanstva Suda EU-a i Vrhovnog suda RH. U radnom dijelu konferencije, predsjednik Lenaerts održao je uvodno izlaganje o sudbenoj suradnji i prethodnom postupku, dok su u odvojenim radionicama suci raspravljali o ulozi najvišeg suda u osiguranju jedinstvene primjene prava, nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima i o Europskom uhidbenom nalogu.

- Važan je taj sustav u kojem zapravo za sud EU-a bitno da nacionalni sudovi postavljaju zahtjeve za predhodnim mišljenjem jer samo na taj način sud EU-a dolazi u priliku ujednačavati i primjenjivati prava u EU-a na području cijele EU. Jedan potpuno onako normalan, sadržajan uobičajen sastanak, izjavio je predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić.


Predsjednik Vlade primio predsjednika Suda EU-a Lenaertsa 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom te izaslanstvom sudaca i nezavisnih odvjetnika Suda EU. Na sastanku su sudjelovali i Siniša Rodin, hrvatski sudac pri sudu EU-a, te Tamara Ćapeta, nezavisna odvjetnica. 

Predsjednik Lenaerts govorio je o organizacijskim aspektima Suda, posebno u kontekstu njegove nadležnosti i pravnih instrumenata koji mu stoje na raspolaganju. Na sastanku je obostrano naglašen značaj sudske prakse Suda Europske unije kao izvora prava EU-a, kao i za ujednačenu primjenu pravne stečevine u državama članicama.

Također, naglašen je značaj suradnje nacionalnih sudova sa Sudom Europske unije, uključujući i kroz korištenje instituta prethodnog pitanja. Predsjednik Vlade izrazio je podršku radu Suda Europske unije i njegovoj jedinstvenoj ulozi u tumačenju i primjeni europskog prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!