Izazovi medija

07.11.2019.

19:53

Autor: Žana Morović Rudić/HRT

default error photo
Odgovornost je golema. Zadovoljiti glad gledatelja, čitatelja, slušatelja za sadržajem koji ga zanima, a ne odustati od etičnosti.
Na Danima elektroničkih medija u Zadru danas se raspravljalo o etici u medijima. Upravo je pitanje poštovanja standarda struke i etičnosti jedno od onih s kojima se novinari svakodnevno susreću.

Izvijestiti točno i etično u vrijeme kada informacije putuju brže nego ikad prije - izazov je za svaku medijsku kuću. Posebno je osjetljivo izvještavati o najranjivijim skupinama - žrtvama nasilja.

- Ako pričamo o maloljetnicima pogotovo ako se radi o djeci, mi smo često tu u problemu, naravno da ćemo napraviti sve da zaštitimo maloljetnike. Postoje u krajnjoj liniji vrlo jasna pravila - izjavila je Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV.

Pravila kako ne kršiti prava djece, a istodobno otvarati pitanja o pozadini slučaja - poput nemilog događaja na Pagu kada je otac bacio četvero djece s balkona.

- Ne raditi to senzacionalno. Postaviti pitanje koje se nama odmah u tom trenutku nametalo. Kako je moguće, tu ima školske djece da nitko u školi u prvom redu učitelj ne primjeti da se tu nešto događa u obitelji, gdje je ravnatelj, gdje je pedagog i u konačnici - gdje je centar za socijalnu skrb - upitala je Katarina Periša Čakarun, urednica Informativnog medijskog servisa HRT-a.

Glavni urednici naših vodećih medijskih kuća složili su se da takve priče u javnost izlaze tek nakon niza propusta ili nečinjenja mjerodavnih institucija.

- Mene zna rastužiti - bile su u javnosti rasprave kao - gledaj, oni izvrgavaju djecu ruglu zato što su željeli učiniti nešto za njih. Sustav vrijednosti je potpuno poremećen pa onda ispadne da je sramota ako želiš nekome pomoći - naglašava Kardum.

Bilo je govora i o neprikladnom korištenju sadržaja s društvenih mreža u medijima.

- Ovaj "Severina slučaj" kojeg smo se dotakli pokazuje rastuću razinu egzibicionizma u ljudi. Taj Instagram, to slikanje sebe, djece... Dobar dio našeg posla svodi se na to da suspregneš sebe, da se ne polakomiš za tako nečim sočnim i da od toga ne radiš priče - kaže Borna Keserović, urednik RTL-a Danas.

Odgovornost je golema. Zadovoljiti glad gledatelja, čitatelja, slušatelja za sadržajem koji ga zanima, a ne odustati od etičnosti.

- Mediji su ogledalo društva. Zrcalo svega što se u društvu događa. S obzirom na činjenicu da su i medijski djelatnici, dakle novinari i svi oni u lancu od urednika na niže doista educirani ta se pravila poštuju. Medijska i etička pravila, pravila morala u našem poslu itekako se vidljilvo poštuju - poručuje Katja Kušec, članica Vijeća za elektroničke medije.

Dokaz tomu je podatak da je Vijeće za elektroničke medije - kao regulatorno tijelo koje vodi brigu o profesionalnim standardima - zbog kršenja profesionalnih i etičkih normi reagiralo samo 12 puta u posljednje tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!